Din povestirile Mariei: Ion Haiduc, într-un rol de compoziţie

haiduc jpeg

Am păşit puţin timidă şi copleşită în casa lui Ion Haiduc. Maestrul a fost distribuit în peste 40 de filme pe marele ecran, în 50 de producţii TV şi în 100 de roluri de teatru, iar piesa «Soţul păcălit», de la Teatrul Nottara, se joacă de 14 ani cu casa închisă.

Ion Haiduc are 5 premii naţionale de „Cel mai bun actor“, în 1984 a primit „Meritul cultural“, semnat chiar de Ceauşescu, iar 2011 i-a adus Steaua României în grad de cavaler. Pe lângă teatru, maestrul, născut la Oradea, este îndrăgostit şi de gastronomie. Am aflat de la o cunoştinţă comună că Ion Haiduc ştie să prepare mâncăruri tradiţionale ca nimeni altcineva, aşa că m-am întâlnit cu el chiar în bucătăria lui. Nu era singur acasă! Erau lângă el asistenta lui – Alexandra, şi ea actriţă – şi Ursu, căţelul lui.

«Borşul s-a întâlnit cu supa»

Actor şi bucătar! Echipat corespunzător, cu şorţ, cuţit, oală şi cu lingură de lemn (bucătăria lui este complet utilată ca a unui gurmand veritabil),Ion se apucă de treabă, iar eu îl ajut. Între timp, discutăm despre teatru şi gastronomie. Ce asociere frumoasă! Curios din fire, am fost de mic atent la ce găteau mama şi bunica.

Am de la ele reţete ardeleneşti pe care le respect cu sfinţenie. După ce am terminat facultatea, am ajuns întâi la Satu Mare, apoi la Timişoara, unde am jucat împreună cu Emil Reus, un genial actor şi regizor, care era bucovinean. Aşa s-a întâlnit stilul bucovinean cu cel ardelenesc,adică s-a întâlnit borşul cu supa“, îmi spune el.

Aflu că adoră condimentele: sarea, piperul, usturoiul,îşi face singur combinaţia de boia dulce cu iute, pe care o foloseşte în mâncare. „Când găteam pentru prieteni scriam deasupra uşii: «Mâncare numaipentru oameni sănătoşi!». Pun din belşug de toate.

Uite, Maria, coasta asta pe care am cumpărat-o pentru ciorbă merg tocmai la Piaţa Norilor şi mi-o procur de la nişte maramureşeni. E afumată, e sărată, are tot ce trebuie, iar ciorba iese o nebunie“, continuă marele actor.

Ce va găti de Paşte?

„O să am un ied de la părinţii Alexandrei. Fac ciorbă, friptură şi stufat. Nu ştiu dacă vine cineva la noi sau plecăm noi. Dar la iecare sărbătoare prepar bucate tradiţionale“, încheie maestrul.

Supă de cartofi ardelenească

Ingrediente: 6 cepe, 1 coastă afumată de porc, 1 l lapte, 500 ml smântână, 1 ţelină, 2 ardei graşi,1 legătură mărar, 10 cartofi, 1 linguriţă făină, boia dulce, boia iute, sare, piper

Ion a călit ceapa, tocată mărunt, apoi a adăugat carnea, mărunţită şi ea, a amestecat, a pus ţelina tocată cubuleţe şi ardeiul. A dăugat apă şi a luat spuma. A turnat apă multişoară, cât să acopere şi să depăşească ingredientele din oală. După ce a fiert carnea, a turnat un litru de lapte şi a adăugat cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi.

Separat, într-un bol, a turnat smântâna, a adăugat linguriţa de făină, a frecat bine şi a pus-o în supă. A potrivit de sare, piper, boia, a lăsat să mai dea câteva clocote, a oprit focul şi a presărat mărarul tocat. Maestrul a fiert ciorba câteva ore, până când carnea a căzut de pe oase.

Text: Maria Belu, Foto: Sorin Stana

image image