Escala culinara în Liban
Bucătăria Orientală este puternic influențată de tendințele și obiceiurile culinare străvechi dezvoltate în zona Libanului. Bazată pe legume, fructe, pește proaspăt și fructe de mare, ulei de măsline și usturoi, universul culinar de aici este o simfonie de arome intense și mirodenii. Hai cu noi să o descoperim!
Dacă ar fi să alegem un element definitoriu pentru gastronomia libaneză, acesta ar fi prospețimea ingredientelor folosite în combinație cu condimente pline de savoare. Situat, cumva, la granița dintre est și vest, Libanul este o răscruce culinară și culturală unde se crede că a început civilizația occidentală. Bucătăria acestui tărâm străvechi este variată și marcată de istorie, primind influențe din ambele părți. Acesta este motivul pentru care mâncarea libaneză este una dintre cele mai populare din Orientul Mijlociu. Dominația Imperiului Otoman a făcut ca domeniul culinar libanez să se îmbogățească cu preparate din carne de miel, legume murate sau celebra baclava. După otomani, Franța a preluat controlul asupra Libanului, iar țara și-a câștigat independența. În acest timp, francezii au introdus o gamă nouă de alimente, printre cele mai consumate fiind brânzeturile și produsele de patiserie.
Mujadara
Ingrediente
1 cană linte neagră,
clătită bine
4 căni apă
¼ cană ulei de măsline
2 cepe albe mari,
tăiate cubulețe
1 linguriță sare
1 cană orez alb
cu bob lung
½ linguriță chimen
pătrunjel, pentru ornat
1 ceapă albă, tăiată rondele
piper negru
Mod de preparare
Pui lintea într-o cratiță cu 2 căni de apă, aduci apa la fiert la foc mare, apoi reduci focul, acoperi oala cu un capac și lași să fiarbă încă 12 minute. Dai de pe foc și lași la scurs. Separat, lași la înmuiat orezul 15 minute, după care îl scurgi bine.
Într-o tigaie mare cu capac, încingi uleiul la foc mediu-mare, adaugi ceapa tăiată cubulețe și călești până ce devine maro-aurie. Adaugi sare în timp ce se gătește.
Adaugi cele 2 căni de apă rămase și aduci apa la punctul de fierbere, dai focul la mic și mai lași să clocotească încă 2 minute, după care adaugi lintea prefiartă și orezul înmuiat și scurs. Pui sare, piper și chimen în amestec, reduci focul, acoperi cu capac și lași la fiert până ce lichidul este absorbit și orezul este gătit, aproximativ 20 de minute.
Între timp, prăjești ceapa tăiată rondele până ce devine crocantă, o scurgi bine de ulei, apoi o amesteci cu lintea și orezul, pui amestecul într-un bol și ornezi cu pătrunjel
Ashta
Ingrediente
Pentru baza de lapte
3 căni lapte gras
3 linguri oțet
Pentru cremă
4 căni lapte gras
¼ cană făină
¼ cană amidon de porumb
2 linguri zahăr
1 lingură apă de floare de portocal sau de trandafir
fistic pisat, banană și miere, pentru ornat
Mod de preparare
Într-o cratiță medie, aduci laptele la punctul de fierbere și îl lași să clocotească 2 minute, adaugi oțetul și amesteci constant încă 2 minute. Dai de pe foc și continui să amesteci, până când cheagul cremos se desparte ușor ușor de partea lichidă. Transferi partea mai solidă într-o strecurătoare și o lași să ajungă la temperatura camerei.
Pentru cremă, pui laptele, făina, amidonul de porumb și zahărul într-o cratiță și amesteci fără foc până se combină ingredientele și nu formează cocoloașe.
Pui apoi oala la foc mediu și amesteci constant până când obții o cremă. Torni apa de floare de portocal sau de trandafir și dai la răcit 10 minute.
Combini cheagul de lapte cu crema ashta și mixezi la viteză mare până când se omogenizează bine.
Pui amestecul obținut într-o tavă, uniformizezi, acoperi cu folie de plastic și dai la rece cel puțin 1 oră. Servești în boluri ornate cu felii de banane, fistic pisat și miere.