Feniculul, „fratele“ anasonului
Feniculul este o legumă versatilă și aromată, utilizată în diverse preparate culinare datorită gustului său ușor dulce, cu note de anason. Fiecare parte a plantei poate fi folosită în moduri diferite în bucătărie.
Feniculul poate fi folosit atât crud, în salate combinate cu fructe și legume sau ca și carpaccio, cu ulei de măsline, lămâie sare și piper. Gătit, acesta poate fi savurat prăjit, copt sau fiert în supe, piureuri sau tocănițe, pentru aromă și consistență. În plus, semințele de fenicul pot fi folosite ca mirodenie, pot fi prăjite și adăugate-n pâine, prăjituri sau tocănițe. De altfel, semințele de fenicul pot fi folosite în ceaiuri, fiind recunoscute pentru proprietățile digestive și calmante. Astfel, feniculul adaugă o notă unică și sofisticată preparatelor, transformând chiar și cele mai simple rețete în adevărate delicii culinare.
Salată de fenicul cu portocale
Ingrediente
1 bulb de fenicul
2 portocale descojite
½ ceapă albă
ulei de măsline
zeama de la 1 lămâie
sare
mărar
miez de nucă pisat
Mod de preparare
Speli feniculul și îl cureți, apoi îl tai bucăți mai mici și îl pui într-un bol. Tai ceapa julien, scoți pielița de pe feliile de portocale și le pui peste fenicul.
Într-un bol, amesteci uleiul de măsline cu zeama de lămâie, sare și miez de nucă, și torni peste ingrediente. La final, adaugi mărarul tocat.
Supă de fenicul cu cartofi și praz
Ingrediente
2 bulbi de fenicul
3 cartofi albi
1 fir de praz
2 căței de usturoi
1 l supă de legume
ulei de măsline
250 ml
smântână de gătit
sare
piper
Mod de preparare
Speli și cureți feniculul și cartofii și le tai cubulețe. Cureți prazul și îl tai rondele, păstrezi câteva deoparte pentru ornat.
Într-o cratiță, călești în puțin ulei de măsline ceapa și usturoiul până ce devin translucide, apoi adaugi feniculul, prazul, cartofii și supa de legume. Lași la fiert până ce legumele s-au înmuiat, le bagi în blender și le mixezi până ce obții o textură cremoasă, încă fierbinte, pe care o răstorni în oală și adaugi sare, piper și smântâna lichidă. Omogenizezi și pui în boluri. Decorezi cu felii de praz și asezonezi cu puțină smântână lichidă.
Gratin de fenicul cu cartofi
Ingrediente
2 bulbi mari de fenicul
4 cartofi albi
1 lingură unt
1 lingură pesmet
200 ml smântână de gătit
200 g parmezan ras
sare
nucșoară
piper
microplante, pentru decor
Mod de preparare
Pui cartofii la fiert în coajă, îi cureți de coajă, îi lași la răcit, apoi îi tai rondele.
Speli, cureți feniculul și îl tai și pe el rondele, lăsând partea verde deoparte.
Într-un vas de ceramică uns cu unt și tapetat cu pesmet, așezi alternativ rondele de cartofi și rondele de fenicul, apoi torni în ploaie parmezanul.
Amesteci smântâna cu sarea, cu piperul și cu nucșoara, și o torni deasupra legumelor, apoi dai la cuptor aproximativ 30 de minute sau până ce s-a rumenit uniform. Decorezi cu microplante și servești cât e caldă.