Hrişca, bogăţia din cămară

Planta a fost cultivată pentru prima dată în China, în jurul anului 1000. În secolul al XIV-lea, hrişca a fost adusă, de mongoli, în partea europeană a Rusiei, apoi a fost răspândita în centrul şi vestul Europei, ajungând în Anglia, undeva prin secolul al XVII-lea.
Mai apoi, coloniştii olandezi au dus-o pe Coasta de Est a Americii. Numeroasele beneficii ale plantei şi valoarea ei nutritivă fac din hrişcă un aliment ideal pentru sănătate. Nu conţine grăsimi şi este bogată în rutin, un element care, aşa cum arată studiile, reduce colesterolul şi tensiunea arterială.
Prin conţinutul bogat de vitaminele B1 şi B2, hrişca previne rigidizarea arterelor şi reglează funcţia hepatică. Hriţca conţine proteine şi minerale precum zinc, cupru, magneziu şi calciu. Aceste minerale sunt benefice pentru prevenirea anemiei şi combaterea tensiunii arteriale. Mierea obţinută din polenul florilor de hrişcă are o culoare închisă şi poate înlocui cu succes zahărul.
sursa foto: Shutterstock