În ce alimente se găsesc cele mai periculoase E-uri

Ai auzit de nenumărate ori că trebuie să te fereşti de ei, pentru că îţi afectează sănătatea, însă dacă majoritatea produselor alimentare conţin E-uri, e bine să ştii ca unii dintre aceştia sunt mult mai periculoşi decât restul şi pot să producă dezechilibre în organismul tău. Iată care sunt aditivii ce nu trebuie să îşi găsească locul în coşul tău de cumpărături!
E211 – Benzonatul de sodiu
Conservant alimentar, folosit în principal pentru a masca gustul unor produse de slabă calitate, poate produce urticarie şi agravează astmul. Se găseşte în special, în cantităţi mari, în compoziţia răcoritoarelor cu aromă de citrice, în SUA fiind interzis.
E 951 – Aspartam
Îndulcitor artificial, este răspunzător de apariţia anumitor tipuri de cancer, putând provoca şi insomnie, tulburări de vedere, palpitaţii, oboseală şi predispunere la îngrăşare. Este folosit în guma de mestecat, dulciuri sau băuturi răcoritoare.
E 476 - Poliricinoleat de poliglicerol
Este adăugat des în deserturile care conţin cacao, în special în ciocolată. Atunci când este ingerat constant, poate produce dereglări hormonale, tulburări nervoase, conduce la apariţia alergiilor şi creşte nivelul de colesterol.
E 621 – Glutamatul de sodiu
Are un gust foarte bun, fiind un aditiv alimentar adăugat în compoziţia produselor de tip fast-food. Este deosebit de periculos deoarece afectează percepţia senzaţiei de saţietate şi de foame. Rolul glutamatului este acela de a da impresia că un aliment este foarte gustos şi trebuie consumat în cantitate cât mai mare, acţionând asupra creierului. Totodată, are şi potenţial cancerigen şi poate provoca stări de greaţă, ameţeli sau dureri de cap.
E 924 – Bromatul de potasiu
Întâlnit cel mai des în produsele de panificaţie, consumul excesiv duce la apariţia senzaţiei de greaţă, vărsături sau diverse dureri.
E 250 şi E 251 – Nitritul şi nitratul de sodiu
Este cel responsabil de culoarea apetisantă a mezelurilor, rozalie. Nitraţii sunt de multe ori prezenţi şi în apa de băut, putând avea consecinţe grave asupra sănătăţii. În cazul copiilor, aceştia afectează producţia de hemoglobină.
Sursa foto http://www.grandparents.com