Istoria shaormei – Cum a apărut şi ce ingrediente diferă în funcţie de ţară

shaorma cu sos jpeg

Bine cunoscuta shaorma este un produs culinar importat din Orient, extrem de apreciat în ţara noastră. Pregătită sub diverse combinaţii de ingrediente aceasta are o istorie interesantă. Iată ce trebuie să ştii despre ea:

Mic istoric

Se pare că shaorma a apărut în epoca medievală, în zonele de războinici din zona Persiei, adică a Iranului de astăzi. O modalitate la îndemână pentru a găti era frigerea cărnii pe sabie, consumând-o progresiv de la exterior către interior. Bucăţelele de carne erau aşezate apoi într-o lipie şi combinate cu diverse salate. Iniţial, sabia era poziţionată orizontal, astăzi carnea fiind gătită vertical, pentru un plus de savoare. Etimologic vorbind, cuvântul provine dintr-un termen turcesc, care se traduce prin verbul „a învârti“. Turcii o numesc „doner kebab“, care înseamnă kebab rotit. O altă variantă presupune că shaorma în lipie este o invenţie mai recentă (1950), a unui turc emigrat în Germania care şi-a dat seama că în acest fel le este mai uşor clienţilor să o ia acasă.

Cum se serveşte în funcţie de ţară

În zona noastră, shaorma diferă doar prin câteva aspecte de forma ei originală. Pe lângă carne, s-au adăugat şi cartofi prăjiţi şi maioneză. În Liban, shaorma se serveşte alături de salate specifice, fattoush şi tabbouleh, alături de sosuri pe bază de năut.

image

Grecii preferă shaorma alături de ceapă, roşii şi sos tzatziki. Teoretic, este acelaşi preparat, însă condimentat diferit, în funcţie de gusturile specifice din fiecare ţară. Totodată, lipia este esenţială, fiind uneori înlocuită de chiflă sau pită.

Valori nutriţionale

O shaorma obişnuită conţine, în medie, 100 de grame de carne, 100 de grame cartofi prăjiţi, murături, varză, maioneză sau diverse sosuri. Există şi variante light, mai uşoare, fără cartofi şi sosuri grele.

image

Nutriţioniştii nu recomandă însă abuzul de acest preparat delicios, din cauza combinaţiei de carne şi cartofi prăjiţi, proteine şi carbohidraţi, considerată o adevărată bombă calorică. Grăsimile saturate din cartofi afectează în mod negativ organismul, contribuind la creşterea colesterolului. Dacă vreţi să adoptaţi un regim sănătos este bine să alegeţi varianta fără cartofi sau cea vegetariană.

Este o mâncare de stradă extrem de populară şi în Germania, unde depăşeşte tradiţionalii cârnaţi nemţeşti, dar şi în Anglia, unde există obiceiul ca după o noapte de petrecere să se consume o binemeritată shaorma.

sursa foto: http://www.whitbitskitchen.com