Lasagna, un preparat cu o istorie intens disputată

lasagna jpeg

Lasagna sau „lazane“ reprezintă o specialitate de paste făinoase cu ouă care sunt de fapt nişte paste plate şi late, foile având dimensiuni mai mari decât clasicii tăiţei. După unii istorici culinari, lasagna ar fi unul dintre cele mai vechi tipuri de paste. Preparatul cu acelaşi nume, lasagna, se referă la acea mâncare făcută cu mai multe foi de lasagna, care au între ele un sos, alternativ cu alte ingrediente, precum carnea tocată sau legumele.

Lasagna

istorici

Te-ai întrebat vreodată care este istoria acestui preparat culinar delicios? Poate că nu ştiai acest lucru, dar tehnic vorbind, lasagna nu este originară din Italia, aşa cum te-ai fi aşteptat. Originea lasagnei poate fi urmărită până în Grecia antică.

Numele de „lasagna“ sau „lasagne“ este derivat din cuvântul grecesc „Laganon“, care este prima formă cunoscută de paste. Laganon nu era o lasagna tradiţională, aşa cum o ştim astăzi, cu ingrediente tradiţionale italieneşti, dar era alcătuit din straturi de paste şi de sos. Aşa că practic mâncarea şi-a luat numele de botez de la metoda prin care era făcută şi nu de la ingredientele pe care le conţinea.

Dezbaterea continuă

Numeroase ţări au dezbătut ani la rând cine şi cum a inventat prima reţetă de lasagna. Desigur, italienii pretind că ei ar fi fost primii, dar unele guri spun că aceştia ar trebui apreciaţi pe bună dreptate pentru că au perfecţionat straturi peste straturi de ingrediente delicioase, care alcătuiesc lasagna aşa cum o cunoaştem. De fapt, cercetătorii din Marea Britanie au descoperit o carte de bucate ce conţinea o reţetă de lasagna care data încă din anul 1390, întărindu-le astfel afirmaţia că ei ar fi creat prima lasagna.

reţetă

image

Nu grecii au inventat preparatul numit lasagna

Atunci când romanii au ocupat Grecia în jurul anului 146 î.Hr., ei s-au gândit să adopte cunoştinţele locale, cultura, limba şi preparatele culinare, aşa că şi le-au însuşit treptat. Aşa cum susţin mulţi specialişti, se crede că cuvântul „laganon“, folosit pentru a descrie aluatul plat feliat în mai multe fâşii, ar fi la originea cuvântului lasagna. Chiar dacă grecii nu au inventat gustosul preparat din paste pe care îl cunoaştem şi îl adorăm la masă, cel puţin ei au inspirat unul dintre cele mai vechi tipuri de paste.

Unde s-a născut lasagna modernă

Lasagna zilelor noastre, adică preparatul dispus în straturi, care se învăluie într-un sos de tomate apetisant, şi-a făcut debutul în Napoli, în Italia, în Evul mediu. Gătită în mod laborios şi făcută ca pentru o întreagă „armată“, lasagna era savurată la ocazii speciale. Lasagna tradiţională italiană are în compoziţie ragu, sos béchamel şi parmezan frumos dispuse între straturile de paste.

ragu

béchamel

Mai târziu, imigranţii italieni au adus cu ei variantele lor favorite când au ajuns pe teritoriul Americii, către finalul anilor 1800. Deşi unii oameni preferă un sos cu mai multă consistenţă, făcut fie cu carne tocată de porc, fie de vită, alţii adaugă legume călite şi spanac printre straturile apetisante.

image

Britanicii vor câştig de cauză

În 2007, „The Daily Telegraph“ din Londra publica un articol despre originea lasagnei. Articolul spunea că cercetătorii care studiau o carte de bucate medievală au descoperit reţeta pentru lasagna preparată de bucătari pentru regele Richard al II-lea în 1390, lucru care a dus la concluzia că lasagna ar fi fost, de fapt, o invenţie a britanicilor.

Cu toate acestea, istoricii italieni, specializaţi în perioada medievală, au încercat să îi contrazică pe britanici, oferind dovezi istorice din anul 1316, care menţionau un producător de lasagna, pe nume Maria Borgogno. Dezbaterile despre originea lasagnei continuă, unii fiind de părere că preparatul îşi are originea în Grecia antică, iar alţii spun că lasagna provine din Roma antică. Indiferent de părerile istoricilor, lasagna este în zilele noastre unul dintre cele mai populare preparate culinare din lume.

Foto: pixabay.com