Mâncarea prăjită e mai gustoasă, dar e sănătoasă? Riscurile la care ne expunem dacă mâncăm multe alimente prăjite

Folosirea prăjitului pentru prepararea unor mâncăruri în locul fierberii sau coacerii are consecinţe asupra organismului nostru. De la simpla diferenţă de calorii conţinute de preparatul culinar, până la apariţia unor afecţiuni – toate îşi pun amprenta asupra sănătăţii.
Un cartof prăjit, spre exemplu, ar putea fi mai gustos decât unul fiert sau copt, însă diferenţele de gust nu reprezintă totul. "Este foarte important să evităm astfel de alimente pentru a înţelege mai bine acest fenomen nociv. Vă dau un exemplu simplu, cel mai frecvent aliment fript e cartoful. Acesta în ulei se impregnează cu peste 30 la sută. Dacă un cartof fiert sau copt conţine între 75-80 kcal pe gram, unul prăjit poate depăşi 400 kcal pe gram. În consecinţă nu ne «oferă» doar kilograme în plus, dar la pachet primim: hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, etc", spune medicul arădean Dan Merişca.
sursa foto: pixabay.com