Motive ca să consumi mai mult peşte decât carne

3 shutterstock 1396423292 jpg jpeg

Peştele şi carnea sunt încă menţionate în aceeaşi grupă de alimente de către organizaţiile ce se ocupă cu îngrijirea sănătăţii. Un raport al Ministerului Sănătăţii al S.U.A. clasifică peştele, păsările şi carnea într-o categorie separată de celelalte alimente bogate în proteine.

Una dintre schimbările terapeutice ale stilului de viaţă recomandă să consumăm maximum  140-150 g de carne/păsări/peşte pe zi. Dar când te uiţi la beneficiile proteinelor sănătoase prin consumul de peşte faţă de consumul de carne, totuşi, te întrebi de ce peştele şi carnea sunt în aceeaşi grupă de alimente. Poţi să-ţi măreşti şansele de a trăi o viaţă lungă şi sănătoasă consumând carnea potrivită din punct de vedere al sănătăţii, dar peştele în general este semnificativ mai sănătos decât carnea.

Peştele conţine proteine sănătoase Peştele are mai puţine grăsimi saturate decât carnea. Grăsimile saturate cresc şansele apariţiei bolilor de inimă. O bucată de muşchi file de 85 g are mai mult de 3 grame de grăsimi saturate, în timp ce o cantitate de 85 g de somon şi creveţi are fiecare mai puţin de 1 gram de astfel de grăsimi. Acestea conţin o cantitate semnificativ mai mare de „grăsimi bune“, aşa cum le numesc experţii în îngrijirea sănătăţii. Anumite tipuri de grăsimi nesaturate reduc riscul bolilor de inimă.  Alt studiu a constatat că persoanele în vârstă care consumă doar o porţie de peşte gras săptămânal au un risc cu 44% mai scăzut de a muri de atac de cord. Circa 80 % din grăsimea din somon este nesaturată faţă de circa 50 % din grăsimea din muşchiul de vită. Unul dintre grăsimile nesaturate este acidul gras omega-3.

Persoanele care consumă alimente bogate în omega-3 au trigliceridele scăzute. Nivelul ridicat al trigliceridelor constituie un risc major de boli cardiovasculare. Heringul, macroul, somonul, sardinele, păstrăvul şi tonul, toţi conţin din belşug acidul gras omega-3. Acesta reduce de asemenea şi riscul de depresie, artrită şi astm, şi se crede că ar putea reduce şi riscul de demenţă senilă, conform unui raport CNN “Beneficiile consumului de peşte”. Conţine şi seleniu, care reduce riscul de cancer. S-a constatat că persoanele care au consumat peşte sunt cu 40% mai puţin predispuse să se îmbolnăvească de cancer de prostată faţă de persoanele care nu consumă, potrivit raportului CNN. În plus, chiar şi longevitatea a fost pusă pe seama dietei bogate în acest aliment. Japonezii, unul dintre popoarele cele mai longevive, consumă 3 porţii de peşte pe săptămână.

Este adevărat că şi carnea conţine, pe lângă proteine, o importantă cantitate de vitamine şi minerale. Dar dacă nu intenţionezi să o scoţi cu totul din alimentaţie, măcar:

  • consumă mai multă carne slabă şi mai puţină carne roşie.
  • îndepărtează grăsimea de pe carnea pe care o găteşti. Şi mai degrabă fă-o la grătar, la cuptor sau fiartă decât prăjită în tigaie.
  • evită consumul de organe precum creier, rinichi, ficat şi mezeluri.
  • înlocuieşte carnea tocată de vită obişnuită cu carne de vită sau viţel foarte slabă.