Musacaua, istoria unui preparat îndrăgit de multe popoare

musaca jpeg

Te-ai întrebat vreodată care sunt originile îndrăgitului preparat numit musaca? Delicioasă şi apetisantă, musacaua este o marcă a bucătăriei greceşti. Dar oare acest preparat chiar îşi are originea pe teritoriul Greciei sau mai degrabă grecii plecaţi din ţara natală au dezvoltat această asociere?

Musacaua este o mâncare preparată din carne tocată şi felii de vinete, aşezate în straturi alternative, acoperite cu un strat gros de sos béchamel, care este coaptă în cuptor şi astfel devine crocantă şi rumenită frumos. Există numeroase versiuni de musaca, iar unele dintre acestea întrebuinţează alte legume, cum sunt cartofii sau dovleceii.

În zilele noastre, musacaua este probabil cea mai cunoscută dintre toate mâncărurile greceşti, dar versiunea grecilor nu este structurată pe straturi şi nu include carnea tocată, aşa cum ştiu şi românii reţeta. Întrebarea cea mare rămâne astfel în picioare? Unde îşi are originea delicioasa musaca?

Nimeni nu ştie cu exactitate care sunt originile musacalei, deşi se crede că arabii au introdus această mâncare când au adus vinetele în zonă. Cercetările îi îndrumă pe oamenii pasionaţi de gastronomie către o carte de bucate medievală arabă, în care un istoric culinar a găsit o reţetă a unui strămoş al musacalei, legată de termenul „musakhkhan“, o mâncare din Levant care ar fi, de fapt, o variantă de musaca.

Pe de altă parte, turcii au publicat şi ei o carte de bucate, în 1862, unde poate fi găsită prima reţetă de musaca. Aşa că dezbaterile pe această temă continuă.

image

Un preparat des întâlnit în lumea arabă

Multă lume crede că arabii au făcut cunoştinţă lumii cu musacaua, atunci când au introdus pe piaţă vinetele. Originile arabe ale musacalei greceşti, spun specialiştii, ar putea fi legate de cuvântul „musakhkhan“. Se pare că până şi cuvântul „moussaka“ este cel mai probabil derivat din acest cuvânt arab. În zilele noastre, musacaua este un fel de mâncare foarte comun în Liban şi în lumea arabă, iar o versiune îndrăgită de musaca se prepară din vinete, ulei de măsline, usturoi, ceapă şi roşii.

Cultura grecească a fost „curăţată“ de influenţele turceşti

În 1920, sub ocupaţie otomană, Nikos Tselementes, un chef grec din Sifnos, născut la Constantinople şi educat în Franţa, care este cunoscut pentru modernizarea culturii culinare greceşti, a decis să „cureţe“ bucătăria grecească de orice fel de influenţă venită din partea turcilor. La musaca, el a adăugat sosul béchamel al francezilor, într-o tentativă de a europeniza această mâncare.

béchamel

image

Nikolas Tselementes, fiind unul dintre cei mai influenţi bucătari greci, a publicat mai multe reţete greceşti, inclusiv o reţetă de musaca ce avea în compoziţiei sosu béchamel, turnat pe deasupra.

Aşa că musacaua pe care o cunoaştem astăzi este o versiune europenizată a unei mâncări arabe, la origini, care a fost introdusă în Grecia cu ajutorul turcilor.

Alte definiţii, alte moduri de preparare

Există definiţii de musaca ce aparţin de zone precum Turcia şi zona Balcanilor. Potrivit altor surse, musacaua turcească nu este aşezată în straturi. În schimb, este preparată cu vinete sotate, ardei graşi verzi, roşii, ceapă şi carne tocată şi este mâncată în combinaţie cu pilaf şi cacik.

image

Versiunile de musaca din Bulgaria şi Macedonia sunt făcute în straturi, la fel ca musacaua grecilor, dar conţin carne de porc şi de vită (şi mai rar carne de miel) şi cartofi în defavoarea vinetelor. Aceste musacale sunt completate de un sos savuros, turnat deasupra.

Sursa foto: pixabay.com, foter.com