Năutul, leguma completa

naut jpg

Năutul este una dintre cele mai populare leguminoase din lume. Și pe bună dreptate! Acest tip de fasole mică, rotundă, de culoarea și forma alunei de pădure, este plin de nutrienți, fibre și proteine, care îl face să fie folosit în bucătăria internațională. Vom explora, în cele ce urmează, virtuțile sale nutritive și culinare.

Deoarece este o sursă excelentă de proteine, năutul este una dintre vedetele dietelor vegetariene sau vegane. Bogat în carbohidrați complecși, vitamine, fibre și minerale, acesta poate oferi o doză semnificativă din nevoia zilnică a omului în ceea ce privește acești

nutrienți. În plus, conținutul ridicat de fibre poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL, reducând riscul bolilor cardiovasculare, la fel și prezența în compoziția sa a potasiului și a magneziului. Este, de asemenea, o legumă recomandată în alimentația celor bolnavi de diabet, deoarece carbohidrații complecși și fibrele duc la creșteri treptate și constante ale nivelului de glucide din sânge.

Însă cea mai mare calitate a năutului rămâne cea culinară, fiind folosit în special în preparatele orientale, indiene sau cele din nordul Africii. Dintre acestea, cel mai cunoscut este humusul, un piure cremos făcut din năut, pastă de tahini, suc de lămâie și usturoi, ce poate fi servit alături de salate, tartinabil sau ca și garnitură pentru fripturi. Curryul de năut este un preparat de bază în bucătăria indiană, un ingredient important în chana masala, un fel de tocană condimentată. Falafelul, celebrele chifteluțe orientale care au cucerit întreaga lume, este ușor de făcut din năut măcinat și condimente, și se servește cu diverse sosuri aromate. Năutul poate fi adăugat și în supe sau tocănițe, oferind un plus de consistență.

Așadar, această legumă nu este doar gustoasă, ci reprezintă o alegere excelentă pentru cei care caută ingrediente cu aport nutrițional mare și pot fi folosite în numeroase forme. Fie că alegi o gustare cu acest ingredient, o supă, un fel principal sau chiar și un desert, năutul te va cuceri negreșit. Iată câteva variante de preparate care să te inspire.

Frittata cu năut

fritatta cu naut jpg

Ingrediente

1 cană făină de năut

1 vârf linguriță sare

1 vârf linguriță

praf de copt

180 ml apă

1 lingură bulion

½ dovlecel ras

1 lingură

ulei de măsline

50 g iaurt

mirodenii uscate

Mod de preparare

Într-un bol, pui făina de năut, sarea, praful de copt și apa, și amesteci până la omogenizare.

După ce ai obținut un aluat lichid, adaugi bulionul, dovlecelul ras, iaurtul și mirodeniile și continui să amesteci.

Într-o tigaie nonaderentă, încingi uleiul și adaugi amestecul de frittata. Acoperi cu un capac și gătești aproximativ 10 minute, până ce partea inferioară devine aurie. O întorci și continui să gătești cu tigaia acoperită încă 5 minute. Servești caldă, cu sos de iaurt sau cu salată.

Tocană cu chifteluțe și năut

tocana cu naut jpg

Ingrediente

Pentru chifteluțe

400 g carne de porc

1 ceapă

1 ou

1 legătură mărar

sare și piper

2 linguri ulei de măsline

Pentru sos

1 ceapă roșie

1 ardei capia mic

2 căței de usturoi, măcinați

1 lingură boia afumată

2 linguri chimen măcinat

400 g roșii tocate, din conservă

2 căni supă de legume

400 g năut de la conservă

sare și piper

1 legătură mărar

Mod de preparare

Într-o cratiță adâncă, încingi uleiul, călești ceapa tăiată mărunt până ce devine sticloasă. Adaugi usturoiul, ardeiul capia tocat, boiaua și chimenul și continui să amesteci, apoi adaugi supa și roșiile tocate și lași la fiert.

Între timp, pregătești chifteluțele, amestecând carnea tocată cu oul, mărarul tocat fin, ceapa, sare și piper. Le modelezi astfel încât să obții niște chiftele mici, de forma perișoarelor.

În tocana de roșii care fierbe, adaugi năutul și chifteluțele și mai lași să fiarbă aproximativ 30 de minute sau până ce carnea este gătită. Asezonezi cu sare și piper dacă mai este nevoie.

Bomboane cu năut și unt de arahide

bomboane cu naut jpg

Ingrediente

2 căni năut fiert

1/2 cană unt de arahide natural

1/3 cană miere

1/4 linguriță scorțișoară

1 linguriță extract de vanilie

sare

1 cană făină de ovăz

fulgi de cocos, pentru decor

Mod de preparare

Pui năutul, untul de arahide și mierea într-un robot de bucătărie și mixezi până obții o pastă omogenă.

Adaugi în pastă scorțișoara, extractul de vanilie, sarea și făina de ovăz, și amesteci până ce ingredientele se combină bine. Va rezulta un aluat precum cel de prăjitură.

Modelezi aluatul sub formă de bile, le rulezi prin nuca de cocos și le lași la frigider cel puțin 30 de minute.