Ponturi pentru o digestie uşoară
Indigestia este cea mai întâlnită afecţiune de Sărbători dar nu este singura. Mai poţi simţi arsuri gastrice, senzaţii de greaţă, gust amar sau acid, frisoane, balonare ori senzaţie de stomac prea plin. În această perioadă, urmează aceste sfaturi pentru a evita apariţia problemelor digestive sau agravarea lor!
Mănâncă puţin şi des Dacă ai ţinut şi postul Crăciunului, în acest fel îţi vei antrena metabolismul să facă faţă mâncărurilor grele.
Dacă eşti obosit sau stresat, nici digestia nu se face corect şi pot apărea diverse probleme.
Indiferent că nu ai mâncat nimic sau că abia ai mâncat, abuzul de alcool poate duce la multe complicaţii.
Mestecă bine alimentele
Indigestia nu apare doar din cauza excesului de mâncare, ci şi din cauză că nu mesteci suficient alimentele ori că mănânci„pe nerăsuflate”.
Nu te culca imediat după masă
Odihna este importantă după masă, dar nu imediat după ce ai mâncat. Ca să nu apară probleme, nu te întinde imediat. Mai stai la masă, fie să socializezi, fie să te uiţi la televizor.
Cere sfatul medicului sau farmacistului
Dacă ai făcut deja indigestie, apelează la sfatul medicului. Sau poţi lua un medicament antiacid, care neutralizează acidul gastric în exces.
Mănâncă migdale
Migdalele sunt ideale pentru a avea o bună digestie, deoarece conţin o mare cantitate de fibre, care au rolul de a echilibra tranzitul intestinal. Un studiu al cercetătorilor de la Institutul de Cercetări Alimentare din Statele Unite a demonstrat că migdalele ajută la buna funcţionare a digestiei prin creşterea nivelului bacteriilor „bune" din tubul digestiv şi prin scăderea celor nocive. Totodată, acizii Omega 3 şi Omega 9 din migdale i scad nivelul colesterolului rău.
Migdalele conţin şi calciu, fier, clor, zinc şi magneziu, elemente ce dau vitalitate organismului. De asemenea, aceste fructe şi un conţinut ridicat de vitamine, printre care A, B, E şi F, o cură fiind indicată în această perioadă. Cantitatea zilnică ar trebui să fie de 20-30 de grame.
Ai arsuri de stomac? Păpădia le alungă!
Mesele luate la ore târzii favorizează apariţia arsurilor gastrice, care pot fi foarte neplăcute. Dacă ai arsuri în capul pieptului sau pe gât, rădăcina de păpădie te va ajuta să scapi de ele. Totodată, planta creşte producţia de bilă şi secreţiile gastrice, îmbunătăţind digestia.
Cum poţi să o iei: 20-30 de picături de tinctură sau câte o capsulă la fiecare masă.
Infuzia se prepară din: o linguriţă de plantă uscată (nu plicuri!) la o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se beau trei căni pe zi, după masă.
Pont
După masă, poţi bea şi un suc din frunze şi rădăcini proaspete de păpădie. Fiindcă este foarte amar, amestecă-l cu suc de mere sau de morcovi.
FOTO Shutterstock