Prof. dr. Pavel Chirilă: „Greşelile alimentare au lăsat în urma lor mai multe milioane de decese“

fito plus jpeg

Alimentele care influenţează apariţia cancerului şi care, din păcate, sunt tot mai prezente în farfuria omului modern s-a discutat la dezbaterea organizată de Clinica FitoPlus din Capitală. Invitaţi au fost prof. dr. Pavel Chirilă, Alina Stoica, nutriţionistul clinicii şi Gabriela Urdăreanu, medic homeopat.

Prof. dr. Pavel Chirilă a explicat că mai multe produse alimentare au afectat starea de sănătate a oamenilor în perioada modernă, printre care zahărul rafinat, făina albă, sărurile nitrice, uleiul rafinat, aditivii alimentari, organismele modificate genetic (OMG). Prof. Chirilă a subliniat că aceste alimente trebuie consumate cu moderaţie sau chiar eliminate din alimentaţie, explicând că au efect cancerigen, dar că provoacă şi afecţiuni grave, precum hepatita cronică, alergii şi boli autoimune. Acesta a vorbit şi despre consumul de carne, dar şi despre consumul mare de mezeluri. „Din 1980 şi până acum, când s-a descoperit mecanismul acesta cancerigen, consumul de carne nu a scăzut. Lumea nu s-a speriat, dimpotrivă“.

Pavel Chirilă: „Nicăieri în lume nu o să găsiţi o lege care să oblige poporul să mănânce ce vrea Guvernul“

„Sărurile nitrice se combină cu aminele din carne şi produce nitrozamină, care provoacă cancer la şobolani. În 14 zile, animalele dezvoltă tumoare canceroasă. Persoanele care consumă mezeluri riscă această boală. (...) Până acum trei ani, legea permitea 100 mg/kg, dar s-a dat dezlegare pentru 300 mg/kg, că nu ar fi toxică", a arătat dr. Chirilă. El a adăugat că şi aditivii alimentari sunt foarte toxici pentru organism, dând ca exemplu zaharina. În privinţa băuturilor răcoritoare, medicul a criticat faptul că în România acestea conţin benzoat de sodiu, precizând că e pe lista substanţelor cancerigene la nivel european, şi nu sorbat de potasiu, aşa cum se procedează în alte ţări.

„Nicăieri în lume nu o să găsiţi o lege care să oblige poporul să mănânce ce vrea Guvernul. În România există această lege a iodizării sării, prin care întregul popor român este obligat să mănânce iod. Am avertizat că va creşte numărul de cazuri tiroidiene şi cancerele de tiroidă s-au dublat, boala Basedow a crescut în incidenţă de 5,6 ori, alergia la iod a crescut de vreo trei ori, iar hipotiroidia nu a fost influenţată deloc, deşi aceasta trebuia eradicată. Este normal să se întâmple aşa, pentru că numai 1% din hipotiroidie este cauzată de lipsa iodului", a menţionat specialistul.

Gabriela Urdăreanu, homeopat: „Apanajul oamenilor din ziua de astăzi este de a nu se hidrata“

Gabriela Urdăreanu, medic homeopat, a vorbit despre importanţa schimbării stilului de viaţă, dar şi despre curele de detoxifiere. „Eu am constatat, de-a lungul anilor, când am avut pacienţi cu diverse afecţiuni că am avut rezultate mult mai bune dacă am început cu detoxifierea. Pot spune că folosesc mai multe metode naturale care să fie în favoarea pacienţilor noştri. (...) Trebuie individualizat pentru că una este un pacient care are o muncă foarte stresantă, are şi probleme la serviciu, şi probleme acasa, mănâncă haotic şi se repede în frigider“.

Care este cea mai drastică detoxifiere? Micul dejun sănătos este important, însă medicul Gabriela Urdăreanu recomandă săptămânal două zile de post. „Sunt adepta individualizării fiecărei detoxifieri. Cura cea mai drastică începe cu o zi în care nu mănânci nimic sau bei doar apă. Treptat, se introduc în alimentaţie supe de legume sau suc de fructe, apoi proteine”, a arătat specialistul.

În ce constau curele de detoxifiere? „În primul rând, consider că este necesară o cantitate suficientă de apă pentru că apanajul oamenilor moderni, din ziua de astăzi, este de a nu se hidrata, sunt foarte ocupaţi, nu se ridică cu orele la calculator. În al doilea rând, trebuie să existe un mic dejun sănătos şi recomand de cele mai multe ori cereale, seminţe de ovăz, de orz, de grâu cu miere, cu stafide, curmale“, a explicat specialistul.

Când începem o cură de detoxifiere? „În general, când apar semnele de intoxicare ale organismului şi aici sunt foarte multe: dureri de cap, ameţeală, insomnie, un aspect mai neîngrijit al pielii, uscăciune, păr sau unghii care sunt friabile, ele nu sunt specifice doar intoxicării, ci şi altor boli, dar toate pot să indice acest lucru “. Gabriela Urdăreanu a precizat însă că e important ca fiecare pacient să benefieze de o reţetă unică proprie stilului de viaţă.„Un program de detoxifiere corect este cel sub supravegherea unui specialist. Şi nu este bine să luăm informaţiile de pe internet sau din alte surse sau pentru că a funcţionat la vecina sau la prietena, pentru că noi suntem diferiţi de acea persoană şi trebuie să ţinem cont de semnele noastre de intoxicaţie şi de cât de grave sunt“, a explicat medicul homeopat al clinicii FitoPlus.

Alina Stoica, nutriţionist: există, cel puţin, 27 de îndulcitori mascaţi în diferite forme.

Nutriţionistul Alina Stoica a recomandat scoaterea din alimentaţie a produselor nocive, adăugând că există cel puţin 27 de îndulcitori mascaţi în diferite forme. Ea a vorbit şi despre alimentaţia bio pentru copii.

Aceasta a mai precizat faptul că este extrem de important, atunci când începem un program de nutriţie ca totul să se desfăşoare sub supravegherea specialistului. ,,De exemplu, în cazul unei afecţiuni este important să insistăm pe alimentele care ne ajută să scăpăm de acea afecţiune. În cazul imunităţii, că este toamna, şi cei mai mulţi dintre noi ne dorim să avem copiii sănătoşi, sunt anumite alimente cum ar fi ceaiurile de fructe de pădure, de măceşe, de echinaceea cu rol imuno-modelator. De asemenea, afinele sunt recunoscute pentru efectul benefic în cazul problemelor de vedere, iar alimentele cu un aport mare de beta-caroten, alimentele de culoare portocalie, sunt recunoscute ca fiind un sprijin al sistemului imunitar sau al organismului în general“, a precizat nutriţionistul.

Nutriţionist: „Deficienţele imunitare au, ca primă cauză, excesul de zahăr“

Alina Stoica a vorbit şi despre excesul de carne şi de zahăr în alimentaţia adulţilor, dar şi în cea a copiilor. Ea a explicat că, în cazul copiilor, excesul de zahăr duce la probleme cu imunitatea şi cu deficitul de atenţie. „Deficienţele imunitare au, ca primă cauză, excesul de zahăr sau produsele din făină albă. Apoi, probleme legate de atenţie, pentru că s-a demonstrat în mai multe studii ştiintifice că zahărul este într-o strânsă legătură cu deficitul de atenţie la copii. Şi, astfel copiii care consumă, în prima parte a zilei, vestitele cereale cu adaos foarte mare de zahăr au probleme de concentrare la şcoală pe activităţile pe care le desfăşoară. De asemenea, o alimentaţie bazată pe un regim proteic - de exemplu, la micul dejun sendvişurile cu diferite preparate din carne, pentru a putea fi digerate - consumă din energia copilului. Şi el nu se va mai putea concentra cum trebuie la şcoală“, a explicat specialistul pe nutriţie la dezbatere.

Alina Stoica: „Un om sănătos ar trebui să consume carne de două ori pe săptămână“

„Calitatea şi cantitatea sunt importante. La noi este exces de cantitate, dar minus pe calitate. Putem avea zile cu alimentaţie vegetariană sau lacto-vegetariană, astfel încât sursa de proteine de la masa de prânz să fie reprezentată de leguminoase sau peşte, fructe de mare, dar e important ca acestea să fie de captură, nu de crescătorie. Totodată, este important şi cum preparăm astfel de alimente, să nu fie prajite, pentru că atunci nu-şi mai păstrează calităţile nutritive “, a concluzionat nutriţionistul.

„Fructele sau bomboanele cu miere de albine, seminţele şi fructele uscate sunt variante optime pentru un desert. Beţişoarele de legume sunt soluţii foarte bune pentru o viaţă sănătoasă, a mai spus Alina Stoica.

Mierea FALSIFICATĂ versus mierea BIO

Povestea mierii bio, cea adevărată, a fost spusă în cadrul de ing. Traian Dobre, unul dintre primii procesatori şi apicultori din România.

Traian Dobre a vorbit despre miere şi produse apicole şi a atras atenţia asupra faptului că în România nu există laboratoare care să certifice dacă o miere este sau nu bio. El a dat câteva indicii despre modul în care putem să ne dăm seama dacă mierea pe care o cumpărăm este sau nu contrafăcută: „Mierea contrafăcută, aşa-zisa «miere de sac», pentru producerea căreia s-a folosit zahăr sau sirop de porumb hidrolizat, are mirosul de sac în care a fost păstrat zahărul. Unii amestecă mierea bună cu una falsificată. Mierea bună miroase a flori, a salcâm.” Apicultorul a arătat că mierea trebuie consumată ca atare, iar dacă se pune în ceai sau în cafea, lichidul trebuie băut rapid. Inginerul Dobre a mai precizat că trebuie să fim foarte atenţi atunci când cumpărăm miere, susţinând însă că este greu să deosebim mierea falsificată, amestecată cu sirop, de mierea autentică. Însă, de cele mai multe ori, după gust şi după mirosul de salcâm putem recunoaşte mierea de calitate.

Traian Dobre: „Apicultura bio se practică numai acolo unde nu se fac tratamente“

„Mai grav este că România nu are un laborator, nu se fac analize, iar supermarketurile nu au nicio responsabilitate (n.r.- în ceea ce priveşte mierea fasificată adusă la vânzare). Auzeam aici să-i dai copilului miere, foarte bine, să-i dai, dar copilului nu poţi să-i dai mierea ca atare. Apicultura bio se practică numai acolo unde nu se fac tratamente. Păi, cum să vorbim de agricultura bio când în România se folosesc cele mai periculoase ierbicide şi fungicide care există în lume?“, a precizat Traian Dobre.

El a atras atenţia şi asupra unui aspect în ceea ce priveşte consumul de peşte: acesta trebuie să fie de captură şi pescuit din partea de la Gibraltar în jos şi din apele de lângă Grecia, care nu este foarte poluată. „Nu mâncaţi sub nici o formă peşte în sânge, capul şi coloana vertebrală”, a mai spus Traian Dobre.

Desert bio

3 linguriţe seminţe (chia, susan, cânepă, in, la alegere)

3 linguriţe fructe deshidratate (stafide, curmale, prune, caise, la alegere)

3 lingurite fulgi de ovăz, mărunţite

3 linguriţe pudră de roşcove

3 linguriţe de oleaginoase (caju, migdale, nuci, alune de pădure ), mărunţite

1 linguriţă ulei cocos

3-4 linguriţe miere pentru o omogenizare perfectă.