Reţete culinare din ştevie – Mâncăruri de primăvară (P)
Ştevia este o plantă cunoscută şi apreciată de oameni, se vinde primăvara în piaţă la ţărani. În comparaţie cu spanacul, ştevia este mai gustoasă în preparatele culinare pentru că are gustul puţin acrişor. Ştevia este o plantă bogată în minerale şi vitamine, care ajută la creşterea imunităţii organismului. Frunzele ei se folosesc în diferite reţete culinare. Se culege în lunile aprilie-mai.
În medicina populară, ştevia este considerată o plantă medicinală foarte bună încă din vremuri de demult. Frunzele ei se folosesc proaspete sub formă de cataplasme în combaterea unor afecţiuni ale pielii: inflamaţii, arsuri, mâncărimi, înţepături de insecte şi infecţii.
Beneficiile şteviei pentru sănătate:
- Este bogată în fibre, proteine, vitamine A, B, C, K.
- Are săruri minerale: calciu, fosfor, zinc, fier, magneziu, sodiu, potasiu.
- Ajută la detoxifierea organismului.
- Reduce oboseala şi epuizarea intelectuală.
- Combate anemia şi astenia de primăvară.
- Are proprietăţi diuretice, elimină excesul de lichid din organism.
- Tratează constipaţia.
- Consolidează sistemul imunitar al organismului.
Ciorbă de ştevie
Se folosesc ingredientele: 250 g ştevie, 2 cepe, 2 morcovi, un ardei capia, un sfert de rădăcină de ţelină mică, 3 linguri cu ulei, jumătate litru de broş acru, sare şi piper.
Mod de preparare: se curăţă ceapa, se spală, se taie mărunt şi se pune la undit în ulei încins într-o tigaie întinsă; se curăţă morcovii, se spală, se taie mărunt şi se pun la călit peste ceapă; la fel se procedează şi cu ţelina şi cu ardeiul capia; după ce s-au înmuiat puţin legumele, se pun într-o oală, se adaugă apă şi se lasă să fiarbă; separat într-o oală cu apă fierbinte se opăreşte ştevia timp de 3-5 minute.
Apoi, se taie în bucăţi potrivite şi se adaugă peste legume, la fiert; într-un ibric se fierbe borşul acru şi apoi se adaugă peste ştevie şi legume; se condimentează cu sare şi piper, se dă un clocot, apoi se pune deasupra puţin pătrunjel verde. Ciorba se serveşte caldă cu ardei iute şi felii de pâine prăjită.
Sarmale în foi de ştevie
Se folosesc ingredientele: 25 frunze de ştevie, o cană cu orez, 3 cepe mari, 1-2 morcovi, 1 l borş acru, 1 pahar cu ulei, 1 pahar cu bulion, 2 linguriţe cu făină, o legătură de mărar verde, sare şi piper după gust.
Mod de realizare: se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt, apoi se pune la undit în ulei; se curăţă morcovii, se spală şi se taie mărunt, apoi se pun la călit peste ceapă, în ulei; se spală orezul cu apă, se adaugă peste ceapă şi morcovi, se pune şi o cană cu apă şi se amestecă cu o lingură de lemn timp de 15-20 de minute.
Separat într-o oală cu apă fierbinte se opresc frunzele de ştevie şi apoi se pun la scurs; într-o tigaie întinsă se pune o ceapă la călit în puţin ulei, apoi când s-a înmuiat, se adaugă bulionul şi făina şi astfel se obţine sosul pentru sarmale; orezul se amestecă cu mărarul verde tăiat mărunt, se condimentează cu sare şi piper şi astfel umplutura pentru sarmale este pregătită.
Se rulează sarmalele în foi de ştevie, se aşează într-o oală care a fost în prealabil unsă cu ulei; la final se pune borşul şi sosul cu bulion; apoi se dă la cuptor timp de 1-1,5 ore. Sarmalele se servesc calde cu smântână şi mămăligă.
Sarmalele se pot realiza şi din frunze de tei, foi de varză sau foi de viţă-de-vie. Primăvara este recomandată şi mâncarea de urzici pentru că este foarte sănătoasă pentru organism, nu îngraşă, combate anemia şi revitalizează organismul.
Plăcintă cu ştevie
1 kg de ştevie, 4 ouă, 500 g făină albă, o cană cu apă, 25 g drojdie, o lingură cu zahăr, 2-3 linguri cu ulei, 3-4 linguri cu susan, sare şi piper.
se pune făina într-un vas, se adaugă apa călduţă, drojdia amestecată cu zahărul şi sarea; se frământă aluatul şi se adaugă treptat câte puţin ulei; dacă trebuie se adaugă încă puţină făină; aluatul trebuie să fie moale, să se desprindă de pe mâini, apoi se lasă la crescut timp de 1-1,5 ore.
Între timp se pregăteşte ştevia, se opăreşte în apă clocotită timp de 3 minute; într-un castron se taie mărunt ştevia, se amestecă cu ouăle (bătute cu telul în prealabil), cu sarea şi
piperul; după ce aluatul a crescut se împarte în două părţi, se întind foile şi se aşează în tavă; compoziţia se pune pe prima foaie, apoi se acoperă cu a doua foaie.
Se poate coace astfel ca şi cum ar fi o tartă, sau se poate rula pentru ca aspectul să fie mai frumos în interior. Deasupra se pune susan. Plăcinta se ţine la cuptor timp de 45 de minute, până ce prinde deasupra o crustă aurie.