Reţete delicioase de făcut la ceaun din fontă

1 thumbnail cover tigaie fonta 20x3cm c203 3035 jpg jpeg

Fonta este un material foarte rezistent şi foarte utilizat de către toată lumea. Mai jos veţi găsi informaţii, reţete, sfaturi, toate despre fontă. De asemenea, vă invităm şi să intraţi să vedeţi modelele disponibile de veselă din fontă de la RoseHome.

3 reţete de mâncăruri la ceaun fontă.

1. Mic dejun în tigaia de fontă

Pentru prepararea micului dejun, aveţi nevoie de: 4 căni de cartofi răzuiţi, o jumătate de brânză răzuită, 3 ouă, ulei de măsline, sare, piper şi pătrunjel (pentru ornat).

Se încinge cuptorul la 200 grade C. Tigaia de fontă se pune la foc mic cu 2-3 linguri de ulei până de încălzeşte cuptoru, şi se adaugă pe rând cartofii, brânza şi ouăle (se presară sare şi piper după gust).

Se gătesc aşa aproximativ 5 minute după care se pune tigaia în cuptor. Se lasă tigaia alte 7-10 minute, până când albuşul are o consistenţă bună. La sfârşit se poate orna cu pătrunjel verde.

2. Gulaş de vită cu cartofi la ceaun

Pentru preparare aveţi nevoie de: 1.5 kilograme pulpă de vită, 2 kilograme de cartofi, 3 cepe mari, 3 ardei graşi sau kapia, 2 ardei iuţi, 4 roşii, 50 grame de untură, 2 linguri de boia ardei dulce, o lingură rasă de chimen, 2-3 frunze de dafin, o legătură de pătrunjel proaspăt şi o linguriţă de zahăr.

Carnea de vită se taie în cuburi potrivit de mari. Ceapa se curăţă şi se taie în peştişori, nu foarte subţiri. Cartofii se curăţă, se taie în cuburi mărişoare şi se bagă într-un vas cu apă pentru a nu se înnegri. Ardeii graşi se taie în pătrate mari, ardeii iuţi se taie mărunt. Untura se încinge în ceaun, iar după se sfârâie se adaugă carnea. Se amestecă energic câteva secunde pentru a se rumeni bine până când carnea începe să lase zeamă. Când zeama a scăzut şi carnea prinde a se prăji din nou în grăsime, se adaugă ceapa şi ardeii căliţi. Apoi se adaugă boiaua şi seminţele de chimen. Toate trebuie să se rumenească, nu să se ardă. Se adaugă doi litri şi jumătate de apă şi se lasă la fiert o jumătate de oră. Când carnea e aproape fiartă, se adaugă cartofii şi roşiile. Apoi se adaugă sarea şi dacă mai este nevoie de lichid, mai adăugaţi.

Ingredientele trebuie acoperite la limită. Se adaugă şi linguriţa de zahăr. Gulaşul mai trebuie să fiarbă vreo jumătate de oră, carnea trebuie să fie moale, cartofii fierţi, iar fiertura groasă şi gustoasă. Se mai completează cu sare şi piper, iar dacă doriţi compoziţia mai groasă, se adaugă puţină făină amestecată cu smântână sau suc de roşii.

3. Papricaş de pui

Ingrediente: un pui de aproximativ 1500 g, o lingură untură de porc, 125g bacon, 2 cepe mari( una roşie şi una albă), un ardei, 1-2 roşii, 3 linguri de boia, sare, smântână şi frunze de pătrunjel.

În primul rând se curăţă puiul, se îndepărtează rinichii, plămânii şi se porţionează: se taie pulpele în două, pieptul în patru, se taie aripile şi spatele în două bucăţi.

Se taie cepele, ardeii şi roşiile.

În tigaie se pune baconul afumat şi se prăjeşte uşor. Dacă baconul nu este foarte gras, se mai adaugă o lingură de untură de porc.

Peste bacon se adaugă mai întâi ceapa, iar peste câteva minute ardeii şi roşiile. Se amestecă un pic în tigaie pentru a se prăji uşor şi se sting cu 250-300 ml apă. Se condimentează cu boia.

Deasupra se adaugă bucăţelele de pui şi se adaugă sarea. Se acoperă oala şi se lasă la fiert la foc mic/mediu timp de 40 de minute. După aceea se ia capacul, se mai adaugă apă dacă este nevoie şi se întoarce carnea, care se lasă la fiert în funcţie de origine şi mărime (pui de casă-20-30-40 de minute, din comerţ - 60 de minute)

Sosul rămas după scoaterea puiului se amestecă, cu smântână, iar la sfârşit se toarnă peste bucăţile de pui aşezate în castron.

Idei de servire pe platouri de friptura

platouri de friptura

Friptura nu trebuie servită neapărat simplu pe o farfurie din porţelan sau ceramică, ci poate fi servită foarte elegant pe un platou de lemn.

Se poate crea un mix de cărneturi, alături de garnitură.

Alături de carne, pot fi adăugate legume, mazăre, ardei, ciuperci şi multe altele.

La RoseHome veţi găsi o gamă foarte variată de platouri din lemn, de diferite forme şi dimensiuni. Modelele sunt potrivite pentru orice stil de locaţie HoReCa. Sunt confecţionate din cele mai bune materiale, pentru a obţine durabilitate.

thumbnail platou rotund acacia 25x2cm s5015 2523 jpg jpeg

De ce să cumperi veselă din fontă?

Vasele din fontă prezintă foarte multe avantaje, chiar dacă pot părea grele.

În primul rând, sunt foarte rezistente deoarece sunt făcute dintr-o singură piesă, nu se pot rupe. Alimentele nu se lipesc de vas, deoarece au un strat protector care nu permite mâncării să se lipească. Sunt foarte uşor de curăţat, vasul se trece sub un jet de apă caldă iar cu o spatulă se elimină resturile de mâncare. Asigură o temperatură constantă pentru gătit datorită materialului gros, iar aşa nu există riscul de a arde mâncarea. Pot fi gătite alimente la o temperatură foarte înaltă, iar acest lucru ne perite să gătim fripturi delicioase.

thumbnail platou fonta genware 28 x 20cm c2820 9144 jpg jpeg