Simona Pope: „Pentru mine, cofetăria e un stil de viaţă“

O fată înaltă, suplă şi mereu cu zâmbetul pe buze. Simona a studiat Culinary Arts/Baking and Pastry la l'Ecole Nationale Supérieure de la Pâtisserie din Lyon, Franţa, iar profesor i-a fost unul dintre cei mai titraţi ciocolatieri francezi, Pierre Mirgalet. În 2014, la Cupa Mondială de Gastronomie din Luxemburg, Simona a câştigat o medalie de argint şi una de bronz, pentru România, cu lucrările făcute din pastă de zahăr.
„Stau în laborator de pe la 12 ani, de când a deschis mama cofetăria...“, îmi spune Simona. Ne-am dat întâlnire la cofetăria Alice din Bucureşti, care este afacerea familiei. „...decoram torturi, tăiam fructe şi spălam vase. Apoi am terminat ASE-ul, dar nu mi-a plăcut să fiu contabil, aşa că aş fi vrut să dau la arte plastice, dar mama mi-a zis că o să mor de foame dacă mă fac artist şi că mai bine îmbin cofetăria cu arta şi să decorez torturi“, continuă ea.
Îmi spune că nu a învăţat-o nimeni acest lucru, ci pur şi simplu ştia „pentru că îmi plăcea să desenez, să modelez şi să colorez, ador să fac tot ce ţine de manualitate. M-am gândit că ar fi bine să ştiu să şi prepar deserturi, aşa că am plecat în Franţa, pentru un an întreg, la Şcoala Naţională Superioară de Cofetărie şi Patiserie de lângă Lyon, unde am avut şansa să întâlnesc un Mof (titlu acordat celor mai buni artizani ciocolatieri, care au steagul Franţei la gulerul tunicii – n.n.). Pierre Mirgalet, unul dintre cei mai titraţi ciocolatieri francezi, m-a luat la el în atelier. Atunci a fost primul meu contact cu cofetăria adevărată“, îmi spune interlocutoarea mea.
După ce şi-a luat diploma de CAP Patissier, s-a întors acasă, unde a continuat să facă tot ce a învăţat în Franţa. „Mi-am dat seama că partea de decor îmi place cel mai mult. Eu continui să decorez şi să lucrez pasta de zahăr, pentru că este mai ofertantă, iar cererea de figurine din pastă este mai mare decât cea din ciocolată. Eu mă consider norocoasă, pentru că doar puţini dintre noi au şansa să facă ce vor. Pentru mine, cofetăria e un stil de viaţă“, mai spune Simona.
O întreb pe simpatica mea interlocutoare dacă ştie să facă şi mâncare. „Prepar şi mâncăruri, dar foarte rar, pentru că nu-mi place să spăl vase. Deloc! Fac salate, peşte la grătar şi la cuptor, dar mâncarea mea preferată este mămăliga cu brânză şi smântână. E cam greu cu spălatul tuciului“, îmi răspunde râzând.
Concurs culinar
Simona face parte, împreună cu Tudor Constantinescu şi cu Alex Stan, din juriul celei mai dulci emisiuni culinare de televiziune Bake Off România, de la PRO TV. O rog să-mi spună câte ceva despre concurs şi concurenţi, iar ea îmi răspunde prompt: „Sunt foarte talentaţi, frumoşi şi foarte documentaţi. Nu numai că citesc reţetele, dar au iniţiativă şi vin cu arome noi şi chiar cu elemente de bucătărie moleculară. Ce-mi place foarte mult este că ei se ajută foarte mult unii pe alţii. Parcă nici nu sunt într-o competiţie, sunt nişte oameni extraordinari. Sunt foarte impresionată de Adrian Maticiuc, concurentul nostru care are doar 16 ani. Îţi dai seama!? El vrea să devină arhitect, dar sper, totuşi, să lucreze în cofetărie, pentru că altfel ar fi o mare pierdere pentru acest domeniu. Ştie procesul tehnologic, are idei, citeşte mult şi este foarte îndemânatic.“
Dorinţe de chef patiser
„Îmi doresc foarte mult să deschid o şcoală de cofetărie în care eu să predau. Consider că, dacă îi ajut pe alţii să înveţe şi să fie la fel de buni ca mine, mă provoacă să fiu şi mai bună. Şi îmi doresc foarte mult să continui şi cu tatuajele. De trei luni tatuez împreună cu doi fraţi gemeni, în atelierul lor. Nu voi renunţa niciodată la aceste două pasiuni ale mele: pasta de zahăr şi tatuajele“, încheie Simona.
Reţeta Simonei
„Pentru că se apropie Paştele, îţi dau o reţetă de pască pe care eu o ador! Fac un aluat de cozonac simplu pe care-l las la crescut în timp ce prepar umplutura. Frec bine 5 gălbenuşuri cu 150 g de zahăr, apoi pun în ploaie 3 linguri de făină şi încorporez 3 albuşuri mixate spumă. Torn 750 ml de smântână, puţin rom, un praf de sare, coajă rasă de lămâie şi amestec.
Ung o tavă rotundă cu puţin unt, întind o foaie de aluat mai groscioară, torn umplutura, presar o mână de stafide, nivelez şi aşez pe margine două suluri din aluat împletit, pe care le ung cu un ou bătut. Dau tava la cuptor şi o las până când se rumeneşte aluatul.“
text Maria Belu foto: Sorin Stana