Superstiţii culinare de Anul Nou în lume

1 shutterstock 2078197963 jpg jpeg

Te-ai gândit vreodată cum ar arăta lumea fără tradiţii şi obiceiuri? În noaptea dintre ani, oamenii se adună cu mic, cu mare, să guste din bunătăţile de pe masa de Revelion. Iar superstiţiile fac şi ele parte din „meniu“, în multe locuri de pe Glob.

Struguri pentru prosperitate

Un obicei specific Spaniei este consumul boabelor de struguri în ultimele 12 secunde din vechiul an, înainte ca ceasul să bată ora 00:00. A devenit un ritual în noaptea din ani şi a fost, mai apoi, preluat şi în alte ţări. Oamenii cred că le va aduce prosperitate şi noroc în anul care urmează. Spaniolii fie petrec sărbătoarea în familie, fie se adună în piaţa Puerto del Sol din Madrid, locul de unde a pornit această tradiţie. Fiecare boabă de strugure semnifică o lună din calendar.

Peşte pentru a ocoli provocările

În multe ţări, inclusiv în România, se spune că dacă mănânci peşte de Revelion vei putea trece peste provocările din anul următor la fel de iute cum trece peştele în apă. În Polonia şi în ţările scandinave se consumă hering murat atunci când se apropie miezul nopţii, deoarece se crede că pielea argintie a peştelui va aduce prosperitate în anul ce va urma.

Carne de porc pentru noroc

În popor, tradiţia spune că nu trebuie să ne lipsească preparatele din carne de porc de la masa festivă de Anul Nou, mai ales dacă vrem să atragem norocul de partea noastră. La polul opus, carnea de pasăre nu este recomandată pentru faptul că păsările, în general, sunt fiinţe care scormonesc şi tot aşa se va duce şi norocul în anul ce va urma. Obiceiul de a consuma carne de porc la sfârşit de an este respectat mai ales în Germania, dar şi în ţări din Europa de Est.

Fasole pentru câştiguri

Boabele de fasole au reprezentat, de-a lungul timpului, un simbol al norocului, mai ales în timpul războaielor, când oamenii reuşeau să supravieţuiască cu ceea ce le-a mai rămas, după ce inamicii le confiscau rezervele de hrană. Fasolea este considerată şi în zilele noastre aducătoare de noroc, iar tradiţia spune că dacă o mâncăm în noaptea de Revelion, vom avea parte de bani anul următor. În America de Sud, locuitorii pregătesc în fiecare an un fel special de mâncare, denumit Hoppin' John, un preparat din carne de porc cu fasole şi orez.

Nicio masă fără dulciuri

Tradiţia din multe ţări spune că poţi avea parte de prosperitate dacă tu eşti persoana care găseşte un bănuţ ascuns într-una dintre prăjituri. Grecii servesc Vasilopita (un fel de chec), bulgarii mănâncă banitsa (un fel de plăcintă cu brânză), iar nordicii din Danemarca şi Norvegia pregătesc Kransekage, un desert etajat, cu marţipan. În România, a existat multă vreme tradiţia plăcintei cu răvaşe, bileţele care „prevesteau“ cum va fi noul an.