Totul despre amestecul de condimente Cajun – ce conține și cum să îl folosești în mâncare

condimente png

Cajun este un amestec de condimente aromat, potrivit pentru carnea la grătar: pui, pește, fructe de mare, dar și legume. Oferă mâncării un gust savuros, dulceag și ușor picant, în funcție de tipul de cajun. Este un condiment destul de popular în America și este un ingredient de bază în bucătăria ce poartă aceeași denumire – Cajun – care are influențe franceze, spaniole și africane. 

În continuare te invităm să descoperi acest amestec de condimente inedit și să înveți cum să îl folosești în preparatele tale.

Ce este Cajun și ce conține acest mix de condimente

Rețeta clasică de Cajun poate conține până la 50% sare, apoi piper, boia de ardei, chilli, ceapă și usturoi. În unele variante de cajun regăsim și plante aromatice, de exemplu cimbrișor, leuștean, oregano și alte verdețuri. În funcție de cantitatea de piper pe care o poate conține, amestecul poate fi ușor picant sau foarte picant.

Chiar dacă se găsesc și alte variațiuni de cajun, există câteva ingrediente care sunt de bază: astfel, piperul negru și boiaua de ardei sunt esențiale, iar piperul cayenne cu a sa iuțeală blândă este prezent în multe versiuni de cajun. De asemenea, majoritatea amestecurilor includ pudră de ceapă și de usturoi care oferă profunzime (#1).

Cert este că amestecul de condimente cajun are mai multe influențe: franceze, spaniole și africane. De exemplu, ierburile precum oregano și cimbru sunt destul de comune în bucătăria franceză, boiaua de ardei este originară din America de Nord, fiind un condiment popular în mâncărurile spaniole încă din secolul al XVI-lea. Piperul Cayenne provine din Guyana, iar usturoiul – folosit și el în cajun – a ajuns Europa cu aproximativ 1.000 de ani în urmă, când a fost adus din a venit din Asia de Est.

Mixul de condimente Cajun este deseori văzut ca un substitut pentru sare, dar în același timp poate oferi o culoare frumoasă preparatelor. De exemplu, piperul cayenne oferă mâncării gust picant și culoare roșie, iar cimbrul și usturoiul contribuie la formarea aromei de bază a preparatului.

Cum a apărut mixul de condimente Cajun

Amestecul de condimente Cajun are o istorie de peste 300 de ani și a fost creat de acadieni – un grup etnic american, cu origini franceze. Istoria acadienilor începe în Franța rurală, de unde aceștia emigrează în regiunea Acadia (în prezent cunoscută sub denumirea de Noua Scoție, Canada), unde s-au ocupat cu pescuitul, vânatul și cu agricultura (#2). Mai târziu, urmau să se stabilească în statul american Louisiana, de aceea mixul de condimente Cajun este destul de popular în Statele Unite. În Louisiana exista deja o comunitare creolă destul de mare, iar acesta este motivul pentru care preparatele cajun și creole sunt deseori confundate sau considerate a avea aceeași origine.

În timp, comunitatea acadiană a primit denumirea de Cajun, de aici și denumirea bucătăriei lor, dar și a cunoscutului condiment. Preparatele gătite de populația Cajun aveau influențe africane, spaniole, franceze și amerindiene. Deși mulți consideră că mâncarea Cajun este picantă, adevărul e că aceasta este doar foarte condimentată, dar nu neapărat iute. De regulă, preparatele Cajun au o bază de ardei gras, ceapă și țelină – acest trio de ingrediente fiind considerat a fi specific pentru bucătăria cajun. De asemenea, mâncarea cajun conține și mult pătrunjel, frunze de dafin, cimbru, frunze de ceai verde, usturoi și piper cayenne.

Chiar dacă este un amestec de condimente destul de popular în America, este dificil de găsit înafara Statelor Unite.

Bucătăria cajun versus bucătăria creolă

În unele surse putem găsi că amestecul de condimente cajun face parte din bucătăria creolă, însă trebuie să menționăm că cele două bucătării – cajun și creolă – au specific diferit, deși de multe ori termenii “cajun” și ”creol” sunt considerați a fi cuvinte sinonime. Această confuzie se explică prin faptul că ambele comunități, și cea caju, și cea creolă, au co-existat în același timp și loc – statul Louisiana – aducând un aport important culturii locale, inclusiv celei culinare.

În timp ce bucătăria cajun are origini franceze, spaniole și africane, bucătăria creolă este un amalgam de stiluri de gătit, inclusiv cel african, italian, francez, portughez și spaniol. Așadar, dacă condimentul cajun clasic conțin de obicei doar sare, pudră de usturoi, boia de ardei, ceapă și piper, atunci mixul de condimente de origine creolă include în principal ierburi aromatice (oregano, cimbru), dar și curry, boia de ardei și piper. Așadar, există mai multe variante de Cajun, dar să reținem că rețeta originală avea doar câteva ingrediente.

Având în vedere că cele două variante de cajun – clasic și creol - erau folosite de două comunități care locuiau în aceeași regiune, era inevitabil să apară și un mix de condimente care să le combine pe cele două.

Așa a apărut amestecul de condimente pentru înnegrirea cărnii. Așa-zisa înnegrire este o tehnică specifică bucătăriei creole, care constă în înmuierea cărnii în unt topit, care mai apoi este îmbrăcată într-un amestec de condimente și gătită prin prăjire. Acest amestec este destul de picant datorită piperului cayenne sau a conținutului de chilli, după caz, dar conține și ierburi aromatice, cum ar fi oregano, cimbru și busuioc. Atunci când condimentele se înnegresc, de regulă în câteva minute, se creează o crustă închisă la culoare la exteriorul cărnii. Prin această tehnică se poate găti carnea de pui, dar și peștele sau creveții (#3)

Rețete cunoscute ce conțin amestec de condimente Cajun

Bucătăria Cajun este cunoscută pentru specificul său rustic, ce amintește de mâncarea gătită la țară, iar preparatele includ ingrediente simple: carne de porc, pui, cârnați, porumb, orez și legume. Tocănițele cajun au la bază rântaș, care este un fel de sos obținut prin prăjirea făinii în untură, ceea ce oferea mâncării o aromă mai intensă (#4).

Jambalaya este una dintre cele mai cunoscute rețete ce folosește condimentul Cajun și constă într-un amestec de carne, orez și legume, mai ales roșii și ceapă. În mod tradițional, preparatul poate conține mai multe tipuri de carne, spre exemplu cârnați afumați, carne de porc sau de pui și, mai rar, fructe de mare, cum ar fi langustele sau creveții.

delectable shrimp and grits with andouille sausage, bell peppers, scallions, Southern style, Generative AI Free Photo png

Un alt preparat cunoscut ce conține condimente cajun este și Gumbo – o tocană consistentă obținută cu ajutorul unui bulion de roșii foarte aromat. Preparatul mai conține carne sau crustacee, un agent de îngroșare, cum e rântașul, și trio-ul specific de legume: țelină, ardei gras și ceapă.

Cum să folosești Cajun în mâncare

Atunci când este folosit în mâncare, cajun contribuie la crearea unei arome ușor picante, cu note afumate.

Mixul de condimente Cajun poate fi adăugat într-o varietate de preparate, de la tigăi picante până la friptură și supe. Așadar, se potrivește foarte bine cu următoarele ingrediente și alimente:

•         Carne -  pui, porc, pește, fructe de mare

•         Alternative la proteină - tofu

•         Legume - mai ales cele prăjite; spre exemplu, poți condimenta cartofii înainte de a-i prăji sau de a-i găti la cuptor

•         Supe – presară cajun peste supa ta dacă dorești să îi oferi un gust ușor picant

•         Sosuri și paste - poate fi adăugat în hummus, guacamole sau queso (#3)

Cert este că poți experimenta cu acest amestec de condimente, așadar cumpără cajun și oferă un gust special mâncării tale.

Spre exemplu, îl mai poți presăra peste floricelele de porumb sau chiar unele băuturi de tip cocktail care necesită ca marginea paharului să fie unsă cu diferite condimente picante.

Beneficii

Amestecul de condimente Cajun include o cantitate mare de sare, spre urmare este bogat în sodiu, desigur. Corpul nostru are nevoie de sodiu pentru a transmite impulsurile nervoase, pentru a contracta și a relaxa mușchii și pentru a menține echilibrul corect între apă și minerale, dar nu este indicat in exces (#5).

De asemenea, acest amestec conține și mult piper, de exemplu poate include piper negru, alb și Cayenne. Planta de piper, Piperum Nigrum, este un ingredient important în medicina tradițională, spre exemplu în cea ayurvedică. Cel mai important component al piperului este piperina – un compus chimic cu puternice proprietăți antioxidante. Acesta este responsabil de iuțeala piperului.

Usturoiul este un alt ingredient al cajunului și este cunoscut pentru proprietățile sale antibiotice. De asemenea, contribuie la scăderea colesterolului și poate echilibra tensiunea arterială (#7).

Varianta creolă de cajun este bogată în curry care, la rândul său, este un amestec de condimente: turmeric, coriandru, chimen, schinduf și boia de ardei iute. Astfel, datorită prezenței turmericului, pudra de curry are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante și poate îmbunătăți sănătatea digestivă (#8).

În concluzie, cajun este un amestec de condimente bogat în arome, care oferă aromă și savoare mâncării, fiind perfect pentru a condimenta carnea, peștele sau legumele. Dacă varianta clasică de cajun conține sare, piper, boia de ardei, ceapă, usturoi și câteva ierburi aromatice, atunci varianta creolă de cajun are ca ingredient principal pudra de curry. Îți recomandăm să experimentezi cu ambele tipuri de cajun, deoarece vei observa că mâncarea ta va avea un gust diferit.

Cajun are și beneficii pentru sănătate(#9), mai ales că, în general, condimentele au fost folosite în medicina tradițională din cele mai vechi timpuri. Așadar, datorită ingredientelor pe care le conține, acest amestec de condimente poate avea proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și este benefic pentru sănătatea inimii și a sistemului digestiv.

Pentru a te bucura de proprietățile cajunului pentru o perioadă mai lungă de timp, ai grijă să păstrezi amestecul într-un recipient închis ermetic, într-un spațiu întunecat și răcoros.

Bibliografie:

#1. The Seasoning Blend That's Hard To Find Outside The US  - tastingtable.com

#2. From Acadian to Cajun - Jean Lafitte National Historical Park and Preserve (U.S. National Park Service) - nps.gov

#3. Cajun Seasoning - Gimme Some Oven  - gimmesomeoven.com

#4. Cajun Spice Mix Recipe  - allrecipes.com

#5. Salt and Sodium | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health  - hsph.harvard.edu

#6. Overview for various aspects of the health benefits of Piper longum linn. fruit - pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

#7. Garlic: Proven health benefits and uses  - medicalnewstoday.com

#8. 9 Impressive Curry Benefits  - healthline.com

#9 Cajun. Condimentul Pasiunii: Picant, Aromatic și Irezistibil - lifezone.ro