Trei reţete de mălai, aşa cum era gătit în urmă cu un secol. Delicatese din cartea de bucate a bunicii

pajitura jpeg

Acum mai bine de 100 de ani, la sat, mămăliga şi turta de mălai erau mâncarea de bază. Pâinea din făină de grâu era delicatesă şi se făcea rar sau în ocazii deosebite.

Poveştile bunicilor despre trecut amintesc şi faptul că au crescut şi şi-au crescut copiii cu mălai, din cauza sărăciei şi a posibilităţilor reduse. Astăzi mulţi români nu ştiu cum arată şi ce gust are mălaiul, aşa că Uica Mihai, bucătar cunoscut în părţile Banatului ne-a oferit trei reţete de mălai, pe care le ştia de la bunicul său.

Mălai simplu Opăreşte o jumătate de făină mălai grisat cu jumătate de litru de lapte clocotit şi amestecă-l iute- iute cu lingura de lemn ca să nu se răsfiarbă mălaiul ci doar să se umfle şi să îşi spargă grăunţa. Apoi lasă-l să se răcească până la temperatura mâinii tale. Fă o maia din 30g de drojdie, câteva linguri de lapte călduţ, o lingură de zahăr şi trei linguri de făină. Lasă maiaua să se umfle puţin. În mălaiul răcit amestecă maiaua, trei ouă, un sfert de kilogram de făină albă, o lingură rasă de sare, adaugă lichid să obţii o consistenţă a aluatului între aluatul de clătite şi aluatul de pâine şi frământă adăugând lichid cât simţi la mână şi trebuie să îţi iasă un aluat fără cocoloaşe şi uniform.

continuarea pe adevărul.ro

continuarea pe adevărul.ro