Trucuri de îndepărtare a petelor de unt de pe articolele textile
Dacă ar fi să ne luăm după una dintre celebrele ”legi” ale lui Murphy, o felie de pâine cu unt va tinde să cadă întotdeauna cu partea unsă în jos. Iar dacă incidentul are loc atunci când pregătim un sandviș sau savurăm o felie de pâine cu unt, hainele preferate sau alte articole textile pot să aibă de suferit. Vestea bună este că, deși persistente, petele de unt pot fi îndepărtate de pe țesături, atâta timp cât folosești soluțiile potrivite.
De ce e important să acționezi rapid asupra petelor de unt
La fel ca în cazul altor tipuri de pete, dacă vrei să elimini cât mai rapid petele de unt, este bine să intervii prompt, folosind produsele adecvate. Petele proaspete de unt sunt mai ușor de îndepărtat decât cele vechi, întrucât nu au timp să pătrundă adânc în țesătură. Dacă te ocupi de pată imediat ce o observi, ai toate șansele să scapi de orice urmă a acesteia.
Untul este un aliment cu o cantitate mare de grăsime, așa că petele lăsate pe articolele textile trebuie în general pretratate înainte de spălare. Iată cum poți face acest lucru:
● Începe prin a șterge ușor surplusul de pe suprafața pătată, utilizând un prosop de hârtie, un șervețel sau dosul unui cuțit. Nu freca petele, deoarece acest lucru poate împrăștia untul pe o zonă mai mare a țesăturii.
● Toarnă puțin detergent lichid sau detergent de vase direct pe pete. Masează ușor cu degetele sau cu o periuță de dinți, pentru a ajuta detergentul să pătrundă în țesătură. Asigură-te că ai acoperit complet zona afectată, apoi lasă soluția să acționeze timp de aproximativ 10 minute înainte de spălare.
Dacă trebuie să scoți pata de unt de pe o țesătură delicată, cum ar fi articolele din lână sau mătase, presară bicarbonat de sodiu sau pudră de talc pe toată suprafața pătată, pentru a absorbi cât mai mult unt posibil. Ideal ar fi să lași pudra peste noapte sau cel puțin 2-3 ore, înainte de a spăla articolul pătat. În cazul țesăturilor rezistente, poți să îndepărtezi pudra după 15-20 de minute, folosind pentru asta o perie moale.
Cum speli hainele pătate cu unt
După pretratare, pasul următor este spălarea articolului pătat. Pentru ca totul să se desfășoare fără probleme, ține cont de instrucțiunile de pe eticheta de îngrijire, unde vei găsi temperatura maximă și chiar tipul de program de spălare recomandat. Folosește un detergent care pătrunde adânc în țesătură și îndepărtează petele dificile, dar în același timp este delicat cu țesătura. De exemplu, poți utiliza un detergent capsule, care este și foarte ușor de dozat.
După spălare, verifică zona care a fost pătată și nu usca articolul respectiv până nu ai certitudinea că pata a dispărut. Căldura ridicată poate fixa permanent pata în țesătură. Pentru un plus de siguranță, lasă materialul să se usuce la aer curat. Ulterior, verifică încă o dată porțiunile de material care au fost pătate, deoarece petele de unt pot fi greu de văzut pe țesăturile umede. În cazul în care pata persistă, repetă operațiunile de mai sus până la îndepărtarea completă.
Remedii casnice pentru îndepărtarea petelor de unt
Petele apar de multe ori exact atunci când nu avem la îndemână produsele potrivite sau nu dispunem de timpul necesar pentru a spăla hainele. În cazul unei pete de unt există și câteva remedii casnice, pe care le poți testa în situații de urgență. Ține însă cont de faptul că în final va trebui să speli hainele pătate după metodele amintite anterior, folosind un detergent potrivit. Iată ce soluții casnice poți încerca:
● Săpunul obișnuit, de uz casnic, poate fi o variantă bună, deoarece acesta este conceput pentru a elimina și grăsimea. Pe lângă săpun, detergentul de vase și chiar șamponul sunt alternative utile.
● Sarea poate fi folosită pentru a absorbi excesul de unt și a ajuta la îndepărtarea petelor. Aplică sarea direct pe petele de unt și las-o să acționeze timp de aproximativ 30 de minute. Freacă apoi ușor petele pentru a îndepărta sarea și spală haina.
● Bicarbonatul de sodiu are proprietăți absorbante și poate ajuta la îndepărtarea petelor de unt. Amestecă bicarbonat cu sodiu și apă, până se formează o pastă, care se aplică pe zona pătată.
Este indicat să faci întotdeauna un test pe o mică zonă ascunsă a hainei, înainte de a aplica orice soluție. Astfel te asiguri că nu provoci decolorarea sau subțierea țesăturii.
Petele de unt pot fi neplăcute și persistente, mai ales când ajung pe articole textile deschise la culoare. Cu ajutorul soluțiilor de mai sus, poți uita de pete, astfel încât să te bucuri fără griji de aroma delicioasă a untului.