(VIDEO) Vlad Miriţă: «Manânc tot ce vine din curte»

MIRITA BUN jpeg

Vlad Miriţă iubeşte fără rezerve locul în care s-a născut: Târgovişte! Părinţii lui au acolo un teren, la marginea oraşului. Au ridicat o casă, au cumpărat găini, capre, porci de Mangaliţa, au stupi... Şi aşa a devenit Vlad un militant înfocat al mâncării bio.

E foarte cald, e iulie. Dar trebuie să plec! Merg să mă întâlnesc cu Vlad Miriţă. Tenorul! Mi-a promis o… limonadă de zile mari cu apă minerală şi cu miere… bio, de acasă de la el. L-am „branduit“ cu şorţul nostru şi ne-am apucat de treabă. Adică de… vorbit şi de spălat lămâile. Am aflat că „în ultimul timp am ajuns într- un punct în care nu mai îmi place ce cânt. Nu mă mai împlineşte.

Simt nevoia să cânt repertoriu românesc”, îmi spune el. Mă vede nedumerită şi mă lămureşte că a găsit câteva cântece din perioada interbelică şi vrea să scoată un CD. Şi îşi mai doreşte să facă o orchestră simfonică, cu care să cânte cele mai frumoase melodii populare româneşti.

Tenorul Vlad Miriţă povesteşte, la un pahar de limonadă, despre mâncare şi muzică

„Iubesc mult folclorul românesc! Ştii, altfel simţi când cânţi româneşte”. Mi-a şi cântat câteva versuri din „Ană, zorile să varsă”, din repertoriul lui Ioan Bocşa. A sunat dumnezeieşte!

Mâncare sănătoasă

Dar trebuie să aflu mai multe despre ce găteşte şi ce mănâncă Vlad. „Mănânc tot ce vine din curte. Mama face sarmale din piept de curcan în foi de viţă-de-vie.  Legume din grădina noastră, cultivate de tata, care a lucrat în agricultură. Beau lapte bătut, chefir, pentru că avem şi două capre. Sper ca la anul să mai cumpăr 10”, îmi mai spune el. Ce îi place cel mai mult să gătească?

„Maria, fac nişte cartofi prăjiţi extraordinari! Foarte rar, numai când rămân fără mâncarea pe care mi-o aduc de-acasă. Îi prăjesc în ulei de palmier sau chiar în untură de porc. Din cea de bună calitate. Acum am cumpărat acasă 4 porci de Mangaliţa pe care îmi doresc să-i înmulţesc”. Între timp am terminat şi limonada. Am băut, am făcut poze şi… gata, înpoi în căldură.

Limonadă à la Vlad Miriţă

image

Ce ai nevoie

2 lămâi galbene 1 limetă 4 linguri de miere câteva frunze de mentă apă minerală

Cum se prepară

După ce a spălat foarte bine limeta şi lămâile, a tăiat lămâile jumătăţi, apoi le-a stros. Zeama o pus-o în carafă. Separat, a tăiat feliuţe limeta. Peste zeama de lămâie a pus mierea, a amestecat, apoi a turnat apa. A mai amestecat, a pus feliile de limetă şi menta. A amestect şi a turnat în pahare. Foarte, foarte bună! Aş avea multe de scris, dar nu mai am spaţiu. A fost o plăcere să-l cunosc!