Reţetă chef Jacob Hausmann: fondue clasic, „fratele“ balmoşului

1 img 2134 jpg jpeg

Bucătăria elveţiană este o împletire între vechi şi nou, cu influenţe din bucătăriile Franţei, Italiei şi Germaniei. Jakob Hausmann trăieşte de mai bine de două decenii în România, ţară care a devenit a doua sa casă şi mărturiseşte că face mâncăruri elveţiene cu ingrediente româneşti, de foarte bună calitate. Însă dragostea este ingredientul său secret: „Poţi avea oricât de multe ingrediente scumpe, dacă nu intri cu dragoste în bucătărie, mâncarea nu are gust şi strălucire“. Jacob Hausmann ne-a împărtăşit o delicioasă reţetă de fondue clasic.

Ştiai că fondue este fratele eleveţian al balmoşului românesc? Am aflat povestea balmoşului muscelean, cu nişte ani în urmă, de la Bogdan Gâlculescu, membru al confreriei epicuriene „Furculiţa de aur“, patronată de Paul Bocuse.

Balmoşul ciobanilor din Muscel se face din lapte de oaie proaspăt muls, mălai măcinat mare şi trei feluri de brânză: telemea proaspătă de oaie, brânză de burduf şi urdă grasă tot de oaie la care se adaugă şi puţin unt de oaie. Înainte de a-l lua de pe foc se tornă în balmoş un păhărel de ţuică de prună. Se serveşte cu cubuleţe de mămăligă rece, înfipte în furculiţe speciale.

Iată o reţetă de fondue clasic, aşa cum a preparat-o chef Jakob Hausmann.

Ingrediente

  • 200 g brânză tare, grasă şi rasă
  • 100 ml vin alb
  • 1 praf nucşoară
  • 1 păhărel pălincă de cireşe (kirsch)
  • 1 linguriţă amidon
  • pâine veche
  • 1 căţel de usturoi

Ungi vasul de fondue cu usturoiul, îl pui pe foc şi torni vinul. Laşi să clocotească, pentru că trebuie să se evapore alcoolul şi adaugi brânza. Amesteci continuu şi ţii până când se topeşte. Presari amidonul, omogenizezi şi verşi păhărelul de pălincă de cireşte, apoi nucşoara şi piperul.

Tai cubuleţe feliile de pâine şi serveşti fondue astfel: înfigi cubuleţele de pâine în furculiţa specială de fondue, rulezi să se prindă brânza şi mănânci.

TEXT: Maria Belu FOTO: Sorin Stana