Reţetă delicioasă de ciorbă de fasole de post. Ingredientele esenţiale care îi dau gustul perfect

ciorba de vara cu fasole si rosii jpeg

Ciorba de fasole în post este una din cele mai bune alegeri. Pe de o parte este o mâncare foarte săţioasă, iar pe de altă parte, înlocuieşte cu succes carnea, fiind o bună sursă de proteine. Chiar şi fără smântână, ciorba de fasole este la fel de gustoasă şi sănătoasă.

Chiar dacă fasolea cu ciolan gătită la cazan a rămas în ”tradiţia” românilor la diferite ocazii, reţeta de post nu este cu nimic mai puţin gustoasă, iar în această perioadă este o alegere binevenită. Foarte bogată în nutrienţi, fasolea este un aliment ieftin, la îndemâna oricui. O reţetă de post este cu atât mai uşor de gătit, dar şi mai economicoasă. Pe vremuri, bunicile noastre nu concepeau zi de post fără o mâncare de fasole, pe care o găteau în diferite variante. Cel puţin în Ardeal, unde se găteşte cu rântaş, gospodinele folosesc făină, apă şi ulei pentru a găti celebra mâncare.

Înainte de a fi gătită, fasolea se lasă în apă rece de seara până dimineaţa, pentru a se hidrata. Altfel, spun gospodinele, trebuie fiartă câteva ore. ”O puneam de seara la înmuiat, iar dimineaţa, după ce se umflă, o puneam la fiert în apă rece”, explică tanti Hermina, o femeie ajunsă la 70 de ani. Ea spune că era mâncarea preferată în această perioadă, chiar şi fără carne sau smântână. ”Mă mai întrebau, uneori, de ce are culoarea asta (închisă, n.r.), dar altceva nu comentau pentru că era foarte gustoasă”, mai spune ea.

Află cum se prepară cea mai bună ciorbă de fasole de post pe adevarul.ro.

Află cum se prepară cea mai bună ciorbă de fasole de post pe adevarul.ro.