Nu există român care să nu iubească papanaşii, însă astăzi îţi propunem să descoperi reţeta tradiţională de papanaşi, întrucât o gospodină din Bucovina a dezvăluit secretul pregătirii lor.

Ingrediente necesare pentru a pregăti papanaşi:
- 500 de grame de brânză grasă de vaci
- 100 de grame de zahăr
- două ouă
- o linguriţă rasă de bicarbonat
- o lingură de zeamă de lămâie
- un plic de zahăr vanilat
- un vârf de cuţit de sare
- 200 gr făină (plus 1-2 linguri)
- 300 grame smântână
- 200 grame dulceaţă
- 100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)
- 500-700 ml ulei pentru prăjit

Citeşte şi: Minicheesecake cu smochine

Mod de preparare papanaşi:

Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a pregăti papanaşi este să cerneţi bine făina, iar apoi să amestecaţi brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie.

Adăugaţi şi cele 200 de grame de făină şi coaja de lămâie, după care amestecaţi bine. În cazul în care e necesar,  în funcţie de densitatea brânzei, mai adăugaţi 1-2 linguri de făină suplimentar.

Trebuie să obţineţi un aluat male, dar care să se desprindă de pe mâini, iar apoi este indicat să puneţi uleiul la încins într-o tigaie sau cratiţă adâncă.

Pe o suprafaţă de lucru curată şi uscată, pudraţi făina, iar apoi împărţiţi aluatul în opt linguri de coco pentru papanaşi şi opt linguriţe pentru capacul rotund al acestora.

Pudraţi-vă mâinile cu făină, iar apoi formaţi cele opt discuri şi tot atâtea biluţe. Treceţi degetul arătător prin făină şi înfigeţi-l în discul de cocă. Rotiţi circular degetul pentru a obţine un orificiu central în aluat.

În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniţi câte 2 papanaşi deodată – în funcţie de dimensiunea vasului de prăjire – şi tot atâtea biluţe, pe ambele părţi.

În mod normal, papanaşii se prăjesc cam 5-6 minute fiecare. Acest timp depinde de mărimea papanaşilor şi de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic pentru ca papanaşii să nu se prăjească doar la suprafaţă şi să rămână cruzi în mijloc, potrivit andreilaslau.ro.

Scoateţi papanaşii, pe măsură ce sunt prăjiţi, şi puneţi-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, veţi scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele.

Papanaşii se servesc cu smântână şi cu dulceaţă, dar şi cu zahăr pudră.

Credit foto: Adevărul 

Loading...