Plăcintă însiropată cu nucă

placinta insiropata cu nuca jpeg

E iarnă, deci să presărăm cu dărnicie nuci şi alune în prăjituri! Deserturile devin mai consistente şi mai hrănitoare, aşa cum este această plăcintă însiropată cu nuci. Iar pe frig, chiar avem nevoie de calorii.

Plăcintă însiropată cu nucă - Ingrediente (8 porţii)

Pentru foitaj 500 g făină 300 g unt (sau margarină) 1 ou 1/2 linguriţă sare 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet 100 ml apă

500 g nuci

150 g zahăr

1 linguriţă scorţişoară

5 cuişoare măcinate

500 ml apă

100 g zahăr

200 g miere

1 esenţă de vanilie

Plăcintă însiropată cu nucă - Mod de preparare

Cerni făina pe planşetă, adaugi untul tăiat bucăţele şi amesteci cu degetele ­până se formează un aluat nisipos. Faci o adâncitură în mijloc şi torni apă amestecată cu sare, un ou, zeamă de lămâie sau oţet. Frămânţi bine până se omogenizează perfect şi apoi laşi aluatul la rece circa 30 de minute.

Separat, coci nucile în cuptor, apoi le macini. Le amesteci cu zahărul, scorţişoara şi cuişoarele măcinate. Întinzi aluatul în foi subţiri într-o tavă medie, aşezi foile unse cu puţin unt topit şi presari amestec de nuci între ele. Cu un cuţit bine ascuţit, tai prăjitura în pătrate mari şi apoi pe diagonală, pentru a obţine triunghiuri.

Introduci prăjitura în cuptorul preîncălzit pentru circa 35 de minute, având grijă să fie doar puţin rumenită deasupra. O însiropezi cu un sirop făcut din apă, miere, zahăr şi esenţă de vanilie. O mai dai la cuptor 10 minute şi o laşi să se răcească.