Pui parmigiana – piept de pui în stil italian cu parmezan
Rețetă medie
Gata în 45 de minute
Porții 4
Rețeta de pui parmigiana sau de piept de pui cu parmezan la cuptor se numără printre cele mai apreciate din lume. Carnea de pui suculentă la interior și acoperită de o crustă crocantă și aromată a devenit populară peste tot nu doar datorită gustului deosebit, ci și pentru faptul că se pregătește din puține ingrediente. Ai nevoie doar de carne de pui, parmezan, ouă, condimente și ierburi aromatice. Rețeta este versatilă, astfel că poți să o adaptezi în funcție de preferințe și de ingredientele pe care le ai la îndemână.
Iată în rândurile următoare de ce ingrediente ai nevoie, care este metoda de preparare a rețetei de pui parmigiana, dar și care este istoricul culinar al acesteia.
Ingrediente pentru rețeta de pui parmigiana
- o caserolă de piept de pui dezosat, fără piele;
- două - trei ouă;
- 60 g de parmezan;
- făină;
- pesmet;
- busuioc;
- oregano;
- praf de usturoi;
- ulei;
- sare și piper după gust.
Metoda de preparare a rețetei de pui parmigiana
1. Taie pieptul de pui și bate-l cu ciocanul, similar cu șnițele de pui, după care asezonează cu sare și piper.
2. Bate ouăle într-un bol, pune făină într-un vas și pesmet și parmezan în altul. Cantitatea acestora poate fi ajustată și pe parcurs în funcție de nevoie și preferințe. În vasul în care ai pus pesmet și parmezan trebuie să adaugi și ierburile aromatice (busuioc și oregano), dar și praful de usturoi, amestecând pentru a obține o compoziție omogenă.
3. Trece fiecare bucată de piept de pui prin făină, după care prin ouă și la final prin amestecul format din pesmet, parmezan, condimente și ierburi aromatice.
4. Asigură-te că ai acoperit bine fileurile din piept de pui pe ambele părți, apoi așază-le într-o tavă în care ai pus hârtie de copt, lăsând o distanță de 2 cm între ele. Introdu tava cu pui parmigiana în cuptor timp de 20 – 25 de minute sau până când carnea capătă o crustă aurie.
5a. Poți să servești varianta simplă de pui parmigiana ori să completezi rețeta cu sos de roșii ori roșii tăiate în felii rotunde, la cuptor. Însă ia în considerare că sosul de roșii poate înmuia crusta crocantă de parmezan, de aceea nu este recomandat să acoperi carnea cu el și nici să îl prepari în cantitate mare. 5b. În unele rețete se adaugă și mozzarella pe lista de ingrediente. În procesul de gătire, mozzarella se adaugă la final pe deasupra, după ce a fost turnat sosul de roșii în tava de cuptor. Preparatul se servește cald cu spaghete.
5c. De asemenea, poți opta pentru varianta preparată în straturi, adică un strat de sos de roșii, urmat de un strat de carne, unul de mozzarella și unul de parmezan. Continuă până când termini toate ingredientele, asigurându-te că ultimul strat este unul de brânzeturi.
Care este originea rețetei de pui parmigiana?
Rețeta de pui parmigiana a fost inspirată dintr-o rețetă tradiţională din sudul Italiei (Calabria, Campania și Sicilia) - vinetele alla parmigiana (vinetele cu parmezan). Vinetele se taie în felii subțiri, se trec prin făină și se prăjesc, după care se adaugă spre final sos de roșii și parmezan ras și se introduc în cuptor până capătă o crustă crocantă. În acea perioadă, vinetele cu parmezan erau un fel de mâncare care se gătea în familiile sărace fiindcă nu conținea multe ingrediente, iar acestea erau simple și se găseau cu ușurință.
Puiul cu parmezan a devenit popular în America în jurul anului 1958, iar prima referință din New York Times a fost făcută în 1962. Se spune că imigranții italieni au adus-o în America, dar bucătarii spun că în nicio carte de bucate italiană nu există varianta de pui cu parmezan.
În timpurile noastre, această rețetă ori altele similare apar în meniurile restaurantelor cu prescurtarea „Chicken Parm”, fiind servit cu paste ori ca sandwich. Puiul cu parmezan nu este apreciat doar în Europa și America, ci și în Australia unde este elementul central al unui burger și este servit cu chips-uri de cartofi și salată.
Puiul parmigiana este rețeta perfectă pentru o masă de prânz ori de seară reușită în familie ori cu prietenii. Poftă bună!