Reţete cu fasole. Leguma care ucide zahărul din organism

5 fasole batuta 1 jpg jpeg

Auzim mereu că fructele şi legumele sunt sănătoase pentru organism, dar sunt anumite legume şi fructe care sunt adevărate leacuri pentru corpul nostru. De exemplu, fasolea, care este bogata în magneziu, calciu, seleniu, fier şi vitamina B.
Mai mult, fasolea conţine foarte puţină grăsime şi niciun strop de colesterol.
De altfel, fasolea mai este cunoscută şi sub denumirea de “mâncător de zahăr”, pentru că este foarte bogată în fibre vegetale care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină.De asemenea, o porţie de fasole în fiecare zi ajută pe cei care au diabet de tip 2 să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce riscul de infarct.

Mâncare de fasole cu cârnaţi

fasole cu carnati jpg jpeg

Mâncare de fasole cu cârnaţi - Ingrediente

500 g fasole


1 kg cârnaţi


1 cutie roşii în bulion


1 ceapă


50 ml ulei


150 ml apă


sare


piper


cimbru

Mâncare de fasole cu cârnaţi - Mod de preparare

Speli fasolea şi o laşi la înmuiat peste noapte. Apoi o pui la fiert şi îi schimbi mai multe ape. Încingi uleiul într-o cratiţă. Tai cârnaţii bucăţi, îi rumeneşti pe ambele părţi şi îi scoţi pe o hârtie absorbantă.

Cureţi ceapa, o tai julien şi o căleşti un minut în uleiul în care ai fript cârnaţii. Torni apa încălzită, roşiile din bulion tăiate rondele împreună cu o lingură de bulion, bucăţile de cârnaţi, sare, piper şi cimbru şi laşi la înăbuşit 15 minute, la foc mic. Iei fasolea cu o spumieră, o adaugi în tigaie şi mai ţii la fiert 10 minute. Serveşti caldă.

Ciorbă de fasole cu legume

ciorba de fasole cu legume jpg jpeg

Ciorbă de fasole cu legume ingrediente:


1 morcov


1 ţelină
1 păstârnac


1 ardei roşu


1 ceapă


1 lingură pastă de roşii


1 lingură ulei


cimbru


sare

Ciorbă de fasole cu legume - Mod de preparare

Laşi fasolea la înmuiat peste noapte. Schimbi apa şi fierbi la foc mic. O mai schimbi de 2-3 ori. Tai ceapa julien, iar păstârnacul şi ţelina le dai prin răzătoarea mare. Ardeiul îl tai fâşii subţiri. Când bobul de fasole s-a încreţit, adaugi la fiert ţelina, păstârnacul şi ceapa. După 40 de minute, pui la fiert şi morcovul tăiat fin.

După alte 15 minute, adaugi ardeiul şi o lingură de pastă de roşii. Când bobul de fasole este moale şi îl poţi zdrobi cu uşurinţă, adaugi uleiul şi potriveşti de sare. Mai laşi câteva clocote. Închizi focul şi presari cimbru.

Salată cu fasole, linte şi năut

Salată cu fasole, linte şi năut – Ingrediente 

400 g năut de la conservă (boabele scurse şi clătite)


400 g linte de la conservă (boabele scurse şi clătite)


1 legătură pătrunjel verde tocat


1 lingură ceapă verde tăiată fin

Pentru dressing

2 linguriţe coajă rasă de lămâie


1 lingură zeamă de lămâie


2 linguri ulei de măsline


1 căţel de usturoi, zdrobit


piper

Salată cu fasole, linte şi năut – Mod de preparare

Combini fasolea albă, boabele de năut şi cele de linte, pătrunjelul şi ceapa verde într-un bol mare de salată. Separat, prepari dressingul. Pui coaja rasă de lămâie, zeama de lămâie, uleiul şi usturoiul într-un borcan cu capac. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, pui capacul şi agiţi borcanul ca să se combine ingredientele. Torni dressingul peste salată şi o serveşti imediat.

Fasole bătută cu parmezan

fasole batuta cu parmezan jpg jpeg

Fasole bătută cu parmezan - Ingrediente

400 g fasole albă, fiartă


1-2 căţei usturoi


1/3 cană ulei de măsline


60 g parmezan, răzuit

3-4 linguri zeamă de lămâie

Fasole bătută cu parmezan - Mod de preparare

Pui toate ingredientele într-un blender şi mixezi până obţii o pastă moale. Asezonezi după gust, şi mai adaugi puţină zeamă de lămâie dacă e nevoie. Serveşti la temperatura camerei cu pâine sau lipie.