Ana Consulea: de la torturi din filme Netflix, la deserturile copilăriei. Cum faci chec cu fructe confiate după reţeta ei
Ana Consulea este considerată unul dintre cei mai buni cofetari din România. Cu studii la Paris, ea creează atât deserturi sofisticate franceze, dar readuce în prim-plan şi dulciuri îndrăgite de români, precum checurile, cozonacul, nucile umplute sau cornuleţele.
Ana Consulea a urmat celebra Şcoală de Cofetari din Montbeliard din Franţa, apoi s-a întors în România, unde s-a dedicat afacerii sale cu deserturi. Printre acestea se numără mousse-uri fine de inspiraţie franceză, torturi spectaculoase, dar a creat şi deserturi celebre româneşti, după reţete vechi reinventate, precum prăjiturile Take Ionescu, Joffre şi Carmen Sylva.
Torturile Anei au atras atenţia şi producătorilor companiei Netflix, care au filmat în urmă cu câţiva ani, în România, pelicula „The Princess Switch“, cu Vanessa Hudgens în rolul principal. Toate decorurile dulci din film au fost realizate de tânăra antreprenoare şi de echipa sa de decoratori.
Deşi face deserturi moderne, cofetarul a recunoscut mereu că îi plac foarte mult dulciurile clasice, dulciurile copilăriei, pe care nu le-a marginalizat, dimpotrivă. Nuci umplute cu cremă, mucenici, cozonac, toate acestea sunt printre preferatele sale şi ale multor români, iar checurile stau la loc de cinste.
Aceasta este reţeta Anei Consulea pentru un chec cu fructe confiate, simplă, dar cu un rezultat spectaculos.
Ingrediente
180 g făină 40 ml ulei 140 ml lapte 2 ouă 40 g unt moale 140 g zahăr coajă rasă de lămâie, după gust coajă rasă de portocală, după gust esenţă de vanilie, după gust 1 pliculeţ praf de copt 1 praf sare 100 g fructe confiate (caise, goji, stafide, merişoare)
3 linguri peltea de caise
fructe confiate (portocale, lămâi etc.)
Într-un bol încăpător, amesteci toate ingredientele uscate: făina, sarea, zahărul, praful de copt şi le laşi deoparte. Separat, baţi ouăle, apoi le combini cu laptele, omogenizezi şi pui coaja de lămâie, de portocală şi esenţa de vanilie.
Răstorni ingredientele uscate şi începi să le încorporezi, amestecând cu un tel. Baţi bine, apoi torni în fir subţire untul topit şi uleiul. Aluatul obţinut trebuie să fie ca o smântână subţire, care curge.
Tai mărunt caisele confiate şi le amesteci cu restul fructelor, apoi le adaugi în compoziţia de chec şi le încorporezi uşor în aluat.
Preîncălzeşti cuptorul şi tapetezi o tavă de chec cu hârtie de copt. Răstorni în ea aluatul şi o dai la cuptor. O ţii 10 minute la 200 °C, apoi încă 25-30 de minute la 160 °C. Îl laşi la răcit. Separat, încălzeşti pelteaua, pe baie de aburi, ungi checul cu ea şi îl decorezi cu fructe confiate, după preferintă.
FOTO Shutterstock, Arhivă personală