Bulz de măruntaie, ca pe Rarău (reţete româneşti pe gustul tău)

a5a22117e83095c948eae8addd8fe737 L jpeg

Reţete (mai) româneşti, ca-n Bucovina nu găseşti! E un slogan pe care l-am auzit şi eu, cândva, urcând pieptiş spre Pietrele Doamnei, şi zău că mi-a părut rău atunci că nu aveam în rucsac şi caietul de retete romanesti, ca să notez iute-iute toate câte le-am aflat. Dar, unele dintre acele reţete mi-au fost spuse încă o dată, la gura sobei, într-un început de primăvară bucovineană. Ca aceasta, de-acum...

caietul de retete

Nu-i nici balmoş muscelean, nici mămăligă toponită din Apuseni, nici generoasa mămăligă de Botiza, cu brânzeturi şi afumătură. E un bulz năstruşnic, de gospodărie de sub munte, în tinda cea cu aromă de brad a Rarăului. E bulz de măruntaie, a cărui reţetă v-o dezvălui şi eu deîndată!

Ai trebuinţă de mălai, lapte dulce, miere, ulei, ficat de pasăre şi pipote de pasăre, usturoi, ceapă roşie, roşii, busuioc uscat, sare, piper roşu şi un pahar cu vin alb.

Se pune laptele la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, se adauga mierea si sarea. Apoi se pune treptat in ploaie malaiul. Se amesteca energic pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga ulei de masline si se amesteca incontinuu timp de zece minute. Se lasa mamaliga sa fiarba linistit, pe foc mic, timp de o ora - o ora si jumatate. Dupa aceea, se da de pe foc si se rastoarna fierbinte pe un platou. Se lasa sa se raceasca.

Intre timp se prepara maruntaiele astfel: ...............

Citeşte pe ANTENA SATELOR detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

RETETE ROMANESTI