Costiţă de porc cu sos brun şi sos picant

costita de porc cu sos brun jpeg

Fripturile de porc, vită sau pasăre fac deliciul meselor luate împreună cu prietenii la iarbă verde, într-o zi toridă de vară, pe malul unei ape curgătoare. Le poţi însoţi cu sosuri sau salate, totul depinde de răbdarea şi imaginaţia ta.

Dificultate medie Porţii 4 Preparare 1 h

1 ½ kg costiţă de porc

125 ml vin roşu

2 linguri boia dulce

250 ml supă de legume

7 g făină

25 g unt

½ conservă roşii descojite

5 căţei de usturoi

1 linguriţă amidon

1 ardei iute roşu

frunze de busuioc

sare

Pentru sosul brun, amesteci într-un castron făina cu untul sau margarina până când obţii o pastă fină. Torni jumătate din supa de legume într-o oală, adaugi vinul roşu şi le dai în clocot până când se reduc la jumătate. Apoi, adaugi restul de supă, pasta fină de făină cu unt şi amesteci cu telul până se încorporează bine. Mai laşi la fiert 3-4 minute să se îngroaşe un pic sosul.

Pentru sosul picant, dai la blender roşiile decojite, toci mărunt busuiocul şi ardeiul iute şi pisezi usturoiul. Adaugi toate aceste ingredient peste roşiile pasate, condimentezi cu sare după gust şi amesteci bine. Pui sosul la foc mic şi când e pe punctul să dea în clocot adaugi amidonul dizolvat în apă. Amesteci cu un tel şi mai laşi 2 minute, până se îngroaşe un pic sosul.

Speli coasta de porc şi o usuci pe şerveţele de bucătărie. O pui pe grătar şi, când e rumenită, o condimentezi cu sare şi piper, după gust.

În momentul servirii, ungi costa, după gust, cu sos brun sau sos picant.