Dulceaţă picantă de mango murat (Amba)

Amba este o tehnică de conservare a fructelor de mango în timpul sezonului rece. Încearcă să prepari şi tu această reţetă delicioasă şi exotică.
Ingrediente
125 ml sau 250 ml apă
60 ml ulei măsline
2 mango
2 linguri paprika iute
2 linguri zahăr brut sau miere de albine
1 căpăţână usturoi, pisat
1 praf sare
1 lingură turmeric
2 linguiţe chimen
1 linguriţă seminţe muştar
1 linguriţă schinduf
1/2 linguriţă piper negru
1/2 linguriţă coriandru măcinat
Cum să păstrezi aroma fructelor de mango pe perioada rece?
În bucătăria irakiană, amba are o tradiţie de peste 200 de ani. În esenţă amba este o tehnică de conservare a fructelor exotice de mango pe timpul sezonului rece. Datorită schimburilor comerciale dintre India şi Irak, în vremea companiei britanice a Indiilor de Est (anul 1750 - n.r.), mulţi evrei din Irak s-au stabilit în India. Amba este rezultatul îmbinării tradiţiilor şi reţetelor istraeliene cu ingrediente locale indiene, cum sunt fructele de mango.
Amba este relativ uşor de preparat, dar necesită o perioadă mai mare până la obţinerea rezultatului final.
Mai întâi iei fructele necoapte de mango, le descojeşti şi le tai bucăţele. Le sărezi şi le pui într-un borcan încăpător pe care îl laşi în soare pentru 5 zile.
Apoi, separi zeama lăsată de fructe, iar pe cele din urmă le usuci în cuptor. Într-o tigaie topeşti unt şi amesteci cu sarea, seminţele de muştar, schinduful, chimenul, piperul negru, coriandrul, paprika iute şi turmericul. După 2 - 3 minute pe foc adaugi zahărul brut şi usturoiul pisat. Apoi completezi cu fructele uscate de mango, apa şi restul de zeamă rămasă de la prima etapă. După ce amestecul s-a copt, foloseşti blenderul pentru a omogeniza compoziţia şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Rezultatul acestei metode de conservare a fructelor de mango este extrem de delicios şi sănătos şi rezistă minimum 3 săptămâni la frigider.
Încearcă şi tu alte reţete de dulceaţă dând click pe imaginile de mai jos.

Reţeta #1: Cum faci cea mai bună dulceaţă de portocale

Reţeta #2: Reţetă tradiţională de dulceaţă de gutui

Reţeta #3: Cum să faci cel mai bun ketchup de casă
FOTO: Shutterstock