Dulceaţă picantă de mango murat (Amba)

1 shutterstock 1390663463 jpg jpeg

Amba este o tehnică de conservare a fructelor de mango în timpul sezonului rece. Încearcă să prepari şi tu această reţetă delicioasă şi exotică.

Ingrediente

125 ml sau 250 ml apă

60 ml ulei măsline 

2 mango

2 linguri paprika iute

2 linguri zahăr brut sau miere de albine

1 căpăţână usturoi, pisat 

1 praf sare

1 lingură turmeric

2 linguiţe chimen

1 linguriţă seminţe muştar

1 linguriţă schinduf

1/2 linguriţă piper negru

1/2 linguriţă coriandru măcinat

Cum să păstrezi aroma fructelor de mango pe perioada rece?

În bucătăria irakiană, amba are o tradiţie de peste 200 de ani. În esenţă amba este o tehnică de conservare a fructelor exotice de mango pe timpul sezonului rece. Datorită schimburilor comerciale dintre India şi Irak, în vremea companiei britanice a Indiilor de Est (anul 1750 - n.r.), mulţi evrei din Irak s-au stabilit în India. Amba este rezultatul îmbinării tradiţiilor şi reţetelor istraeliene cu ingrediente locale indiene, cum sunt fructele de mango.

Amba este relativ uşor de preparat, dar necesită o perioadă mai mare până la obţinerea rezultatului final.

Mai întâi iei fructele necoapte de mango, le descojeşti şi le tai bucăţele. Le sărezi şi le pui într-un borcan încăpător pe care îl laşi în soare pentru 5 zile. 

Apoi, separi zeama lăsată de fructe, iar pe cele din urmă le usuci în cuptor. Într-o tigaie topeşti unt şi amesteci cu sarea, seminţele de muştar, schinduful, chimenul, piperul negru, coriandrul, paprika iute şi turmericul. După 2 - 3 minute pe foc adaugi zahărul brut şi usturoiul pisat. Apoi completezi cu fructele uscate de mango, apa şi restul de zeamă rămasă de la prima etapă. După ce amestecul s-a copt, foloseşti blenderul pentru a omogeniza compoziţia şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Rezultatul acestei metode de conservare a fructelor de mango este extrem de delicios şi sănătos şi rezistă minimum 3 săptămâni la frigider.

Încearcă şi tu alte reţete de dulceaţă dând click pe imaginile de mai jos.

image

Reţeta #1: Cum faci cea mai bună dulceaţă de portocale

image

Reţeta #2: Reţetă tradiţională de dulceaţă de gutui

image

Reţeta #3: Cum să faci cel mai bun ketchup de casă

FOTO: Shutterstock