Dulceaţă picantă de mango murat (Amba)

1 shutterstock 1390663463 jpg jpeg

Amba este o tehnică de conservare a fructelor de mango în timpul sezonului rece. Încearcă să prepari şi tu această reţetă delicioasă şi exotică.

Ingrediente

125 ml sau 250 ml apă

60 ml ulei măsline 

2 mango

2 linguri paprika iute

2 linguri zahăr brut sau miere de albine

1 căpăţână usturoi, pisat 

1 praf sare

1 lingură turmeric

2 linguiţe chimen

1 linguriţă seminţe muştar

1 linguriţă schinduf

1/2 linguriţă piper negru

1/2 linguriţă coriandru măcinat

Cum să păstrezi aroma fructelor de mango pe perioada rece?

În bucătăria irakiană, amba are o tradiţie de peste 200 de ani. În esenţă amba este o tehnică de conservare a fructelor exotice de mango pe timpul sezonului rece. Datorită schimburilor comerciale dintre India şi Irak, în vremea companiei britanice a Indiilor de Est (anul 1750 - n.r.), mulţi evrei din Irak s-au stabilit în India. Amba este rezultatul îmbinării tradiţiilor şi reţetelor istraeliene cu ingrediente locale indiene, cum sunt fructele de mango.

Amba este relativ uşor de preparat, dar necesită o perioadă mai mare până la obţinerea rezultatului final.

Mai întâi iei fructele necoapte de mango, le descojeşti şi le tai bucăţele. Le sărezi şi le pui într-un borcan încăpător pe care îl laşi în soare pentru 5 zile. 

Apoi, separi zeama lăsată de fructe, iar pe cele din urmă le usuci în cuptor. Într-o tigaie topeşti unt şi amesteci cu sarea, seminţele de muştar, schinduful, chimenul, piperul negru, coriandrul, paprika iute şi turmericul. După 2 - 3 minute pe foc adaugi zahărul brut şi usturoiul pisat. Apoi completezi cu fructele uscate de mango, apa şi restul de zeamă rămasă de la prima etapă. După ce amestecul s-a copt, foloseşti blenderul pentru a omogeniza compoziţia şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Rezultatul acestei metode de conservare a fructelor de mango este extrem de delicios şi sănătos şi rezistă minimum 3 săptămâni la frigider.

Încearcă şi tu alte reţete de dulceaţă dând click pe imaginile de mai jos.

image

Reţeta #1: Cum faci cea mai bună dulceaţă de portocale

image

Reţeta #2: Reţetă tradiţională de dulceaţă de gutui

image

Reţeta #3: Cum să faci cel mai bun ketchup de casă

FOTO: Shutterstock



Recente

img 1 jpeg
cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg