Gogoşi suedeze

Atunci când foloseşti prea mulţi cartofi pentru prepararea diverselor mâncăruri şi ai rămas cu rest, nu arunca, fii constructivă. Foloseşte restul de cartofi pentru a face gogoşi suedeze, puţin diferite de gogoşile tradiţionale, dar mult mai simple şi foarte pufoase şi gustoase. Nu este foarte complicată această reţetă de gogoşi suedeze, nici de lungă durată, aşa că trebuie să le încerci negreşit.
Ingrediente Gogoşi suedeze:
- 1 cană de zahăr
- 2 căni piure de cartofi (cartofi fierţi, pasaţi, amestecaţi cu unt şi lapte)
- 2 ouă
- ¾ cană de lapte bătut
- 2 linguri de unt sau margarină topit/ă
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- 4 căni jumătate de făină
- 2 linguriţe de praf de copt
- 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriţă de sare
- 1/8 linguriţă de ghimbir măcinat
- 2 linguriţe de nucşoară măcinată
- Ulei
- Zahăr pudră
Mod de preparare Gogoşi suedeze:
Ingredientele se măsoară cu o cană de 250 de ml pentru a face cam 30 de porţii de gogoşi suedeze. Ouăle se bat cu zahărul, apoi se adaugă piureul de cartofi, laptele bătut şi esenţa de vanilie. Se amestecă foarte bine.
Într-un bol separat se amestecă făina cernută cu praful de copt, bicarbonatul, sarea, ghimbirul şi nucşoara. Apoi, ingredientele de mai sus se amestecă cu ingredientele uscate. După prepararea aluatului, acesta se acoperă şi se ţine la frigider 1-2 ore.
După ce s-a scos aluatul de la rece, se întinde cu sucitorul o foaie groasă de 1 cm pe masa presărată anterior cu făină. Dacă se cere, se mai adaugă făină. Se pune ulei la încins într-o tigaie şi foaia se taie în forme rotunde. Se poate folosi un pahar pentru această operaţiune.
Gogoşile suedeze se prăjesc pe ambele părţi timp de 2 minute. Când sunt gata, se scot şi se lasă pe hârtie absorbantă pentru a se absorbi surplusul de ulei. Se dau apoi prin zahăr pudră şi se servesc. Sunt foarte delicioase şi bune oricând. Poftă bună!