Gulaş de porc sub aluat

gulas jpeg

Următoarea reţetă este simplă, dar spectaculoasă. Ne aminteşte de tocăniţele tradiţionale, scăzute în cuptor, dar aduce şi un plus de noutate datorită căpăcelului din aluat nedospit. Să ai poftă şi inspiraţie!

Ingrediente

3 cepe albe 2 linguri ulei 600 g carne macră de porc 200 g şuncă (după preferinţă) 250 g ciuperci foarte mici 600 ml supă strecurată de legume 2 linguri pastă de tomate 1 lingură boia (dulce sau iute) pătrunjel verde sare piper 1 lingură seminţe de susan Pentru aluat 150 g făină 1 ou 50 g unt topit şi răcit 1 linguriţă oţet 2 linguri apă călduţă 1 ou pentru uns vasul

Preparare

Speli carnea, o usuci bine cu prosoape absorbante şi o tai cubuleţe. Tai ceapa mărunt, o căleşti în ulei bine încins, într-un vas de fontă, amestecând cu grijă să nu se prindă de fundul vasului. Adaugi carnea tăiată cubuleţe şi continui călirea până începe să se rumenească. Adaugi şunca tăiată cubuleţe. Acoperi carnea cu supă strecurată de legume, adaugi puţină sare şi laşi să fiarbă la foc mic 15 minute. Condimentezi, după gust, cu boia de ardei, sare, piper, pastă de roşii, adaugi ciupercile, pătrunjel verde tocat şi laşi să fiarbă circa 20 de minute.

Între timp, întinzi pe planşetă o foaie subţire de aluat preparat din ingredientele menţionate. Tai un cerc cu 2 cm mai mare decât circumferinţa vasului în care prepari mâncarea. Cu ajutorul unei forme rotunde (sau al unui pahar) faci o deschidere în mijlocul foii de aluat, care va servi la eliminarea aburilor în timpul preparării la cuptor. Ungi marginea cratiţei cu ou bătut pentru a se lipi mai bine aluatul.

Potriveşti foaia peste buza cratiţei şi apeşi uşor ca să se lipească bine. Din aluatul rămas, tai benzi de 1-2 cm lăţime cu care decorezi capacul. Fanta de la mijloc rămâne liberă. Ornamentezi cât mai plăcut capaculcu motive florale.  La sfârşit, presari seminţe de susan. Introduci vasul în cuptorul bine încins pentru circa 40 de minute, când „căpăcelul” din aluat este frumos rumenit şi mâncarea este bine scăzută şi aromatizată. O serveşti caldă.