Kazandibi: delicioasa budincă turcească de lapte

2 shutterstock 763661308 jpg jpeg

Kazandibi este unul dintre cele mai apreciate deserturi turceşti. Legenda spune că bucătarii au ars din greşeală budinca de lapte, însă după ce au gustat desertul şi-au dat seama că au obţinut o delicatesă. Se crede că este unul dintre cele mai vechi deserturi turceşti, datând din vremea Imperiului Otoman, din secolul al XI-lea. Este preparat în special în timpul Ramadanului

Ingrediente

1 l lapte

200 g zahăr tos

50 g zahăr pudră

75 g amidon

20 g unt

1 esenţă de vanilie

Ungi o tavă dreptunghiulară cu pereţii înalţi cu unt şi presari jumătate din cantitatea de zahăr tos. Aşezi tava direct pe flacăra de la aragaz şi o roteşti constant pentru a se carameliza zahărul.

Pui într-o cratiţă amidonul, torni laptele rece în fir subţire şi amesteci cu un tel. Încorporezi restul de zahăr tos, pe cel pudră, esenţa de vanilie şi pui cratiţa pe foc, amestecând constant. Când compoziţia s-a îngroşat, o torni în tavă şi o pui din nou pe flacăra aragazului, pentru 4-5 minute.

Dai deoparte şi laşi budinca la răcorit, apoi o ţii la frigider 4-5 ore. O răstorni pe un platou şi o decorezi după imaginaţie.

FOTO Shutterstock