Malaysia, popas culinar în sud-estul Asiei

mala jpg

Alături de mâncarea chinezească și indiană, bucătăria malaeză încântă călătorul curios și provoacă localnicii la a încerca noi și noi combinații de arome și ingrediente, ce fac deliciul preparatelor lor.

Mâncarea malaeză este foarte aromată, combinând gustul bogat al multor ierburi și condimente întâlnite în mod obișnuit în Asia de Sud-Est. Adesea consumată cu mâinile, deoarece multe meniuri au ca și garnitură orezul, trebuind să dai dovadă de multă măiestrie pentru a nu-l scăpa printre degete, mâncarea din această zonă are la bază legumele și carnea cu mult sos sambal sau curry. Deoarece au deschidere generoasă la mare, peștele și fructele de mare vor fi regăsite adesea în preparatele lor, dar și puiul, vita sau mielul, marinate în amestecuri speciale de ierburi și condimente înainte de a fi gătite. Legumele crude sau preparate sunt înmuiate în sosul rece sambal belachan, cu accente picante. În bucătăria malaeză sunt folosite, adesea, ghimbirul, turmericul sau galangalul, dar și fenicul, chimen, coriandru, cuișoare sau cardamom, în special în supe.

Nuca de cocos este un alt ingredient preferat al malaezilor. Laptele de cocos sau santanul, cum mai este numit, conferă o textură cremoasă preparatelor cu aromatul curry, numită „lemak“ în limbajul local. Sunt folosite toate părțile nucii de cocos, nimic nu este irosit. Sucul se bea pentru proprietățile sale hidratante, iar miezul este ras și folosit în rețetele de prăjituri.

Nordul Malaysiei a integrat aromele thailandeze în mâncare, datorită migrației către sud a populației thailandeze și a căsătoriilor ulterioare cu localnicii. Printre caracteristicile de bază sunt folosirea cărnii de vită și a unui soi de ardei foarte picant, cili padi. Și ingrediente din sudul Indiei (bamele, vinetele, muștarul brun sau frunzele de curry) au devenit parte din universul culinar de aici, transformând orice călătorie în Malaysia într-o aventură interesantă prin lumea gusturilor și aromelor.

Frigărui satay cu sos de alune

frigarui satay jpg

Ingrediente

600 g pulpe dezosate de pui, fără piele

Pentru marinată

1 lingură praf de curry

1 linguriță zahăr

2 lingurițe pastă de curry roșu

1 linguriță sare

200 g lapte de cocos de la cutie

Pentru sos

2 linguri pastă de curry roșu

180 g unt de arahide

50 g zahăr

2 linguri sos de soia

1 linguriță sare

2 linguri oțet de mere

185 ml apă

200 g lapte de cocos de la cutie

2 linguri arahide tăiate mărunt, pentru decor

Mod de preparare

Speli pulpele de pui și le tai în cubulețe de 2 cm.

Combini, într-un bol, toate ingredientele pentru marinată și lași carnea de frigărui la marinat peste noapte sau, dacă te grăbești, le poți lăsa doar 20 de minute.

Montezi carnea pe bețele de frigărui, câte 4-5 bucăți pe fiecare și le pui pe grătar până ce devin aurii.

Prepari sosul de arahide: pui laptele de cocos și restul ingredientelor pentru sos la foc mediu, într-o cratiță și lași să fiarbă aproximativ 5 minute. Dacă vezi că se îngroașe prea tare, ajustezi cu apă. Sosul obținut nu trebuie să fie foarte lichid, ci o pastă densă. Ornezi cu arahide și servești cu frigăruile gata scoase de pe grătar.

Gogoși Kuih Keria

gogosi kuih jpg

Ingrediente

700 g cartofi dulci

200 g făină

1 linguriță sare

1 lingură făină de tapioca

2 căni ulei

cristale de zahăr

100 g zahăr

3 linguri apă

Mod de preparare

Tai cartofii cubulețe și îi pui la fiert până ce intră furculița în ei. Îi scurgi bine de apă, îi pasezi ca de piure, adaugi sarea, făina albă și făina de tapioca și omogenizezi până ce obții un aluat moale.

Împarți aluatul în bile mai mici de 40 g pe care le aplatizezi și le faci o gaură în mijloc. Pui uleiul la încins într-o tigaie mai înaltă și prăjești gogoșile până ce devin aurii pe ambele părți și se ridică la suprafață.

Într-o oală, pui apa la fiert cu zahăr, iar când zahărul s-a topit, scufunzi, puțin, gogoșile. Lași la răcit și le tăvălești, înainte de servire, prin cristalele de zahăr.

Sos sambal belacan

sos sambal jpg

Ingrediente

15 g pastă de creveți uscați belacan

3 ardei iuți

2 limete

½ linguriță zahăr

sare

Mod de preparare

Încingi o tigaie nonaderentă și călești pasta de creveți la foc mediu, folosind o spatulă de silicon pentru a amesteca. Continui să amesteci până se deschide la culoare, aproximativ 5 minute, dai de pe foc și lași deoparte.

Toci ardeiul iute și îl bagi în blender cu sare și piper după gust, și mixezi până ce obții un piure dens.

Amesteci pasta de ardei cu belacanul călit până ce obții o cremă fină și mai închisă la culoare. Adaugi, apoi, zahărul, continuând să amesteci. Dai pasta obținută la frigider pentru 3 zile, iar înainte de servire, storci cele două limete și amesteci bine.