Obrăjori de vită: reţetă Cosmin Tudoran
Cosmin Tudoran, membru al juriului la Masterchef, este un mare pasionat de mâncare şi recunoaşte că găteşte aproape zilnic, acasă. Această reţetă de obrăjori de vită, gătiţi lent, la cuptor, e perfectă pentru vremea friguroasă de afară.
- 400 g obrăjori de vită (2 obrăjori)
- 1 ţelină
- 1 lingură unt
- 2-3 morcovi
- 4-5 cepe medii
- 50 ml ulei de măsline
- 250-300 ml vin roşu
- 500 ml supă de vită
- oregano, după gust
- sare, după gust
- piper, după gust
- cimbru, după gust
- piure de ţelină
- piure de păstârnac
Cureţi carnea de toate pieliţele, o speli şi o usuci cu şervete absorbante. O ungi peste tot cu ulei de măsline, păstrezi din el 2 linguriţe, şi o laşi la temperatura camerei, 30 de minute.
Cureţi toate legumele şi le tai cubuleţe de 1 centimetru. Pui obrăjorii într-o tigaie antiaderentă încinsă şi îi rumeneşti pe fiecare parte, până capătă o crustă maronie, apoi îi dai deoparte.
Căleşti legumele în uleiul păstrat, până se înmoaie puţin. Torni vinul şi supa de vită, potriveşti de sare şi piper şi le laşi pe foc până se încălzesc uşor. Aşezi carnea într-o tavă termoizolantă care să aibă şi capac, răstorni peste ea amestecul de legume, supă şi vin, presari oregano şi cimbru, pui capacul şi o dai la cuptor, la foc foarte mic, 6 ore.
La final, scoţi carnea pe o farfurie şi mixezi în blender legumele din tavă. Tragi acest sos la tigaie, împreună cu untul, 3-4 minute.
Serveşti carnea cu sosul şi, dacă doreşti, cu un piure de ţelină sau de păstârnac. Decorezi după preferinţă.
„Pentru o mai bună frăgezire a cărnii, eu folosesc vin cu aciditate mai mare şi cu taninuri mai sprintene (taninul este o substanţă vegetală cu gust astringent, întâlnită în vinurile roşii – n.r.). Printre acestea se numără vinurile roşii de Transilvania sau Moldova, cum ar fi Red Cuvee Liliac sau Fetească Neagră de la Vinuri Cotnari. Evident, vinul pe care îl folosiţi în mâncare se bea şi la masă.“