Reţeta zilei de vineri. Pâine fragedă cu tărâţe, ulei şi seminţe

La Moara Vlăsiei se fac vreo 6.000 de pâini pe zi. În satul din vechii codri voievodali, mămăliguţa face concurenţă pâinii doar iarna, când se apropie Crăciunul şi la toată casa se taie câte un purcel. Pâinea-i de bază, la timp de vară... De la Baloteşti, la dreapta, spre Mănăstirea Căldpruşani. Drumul trece prin sate lungi, străjuite din zare de rămăşiţe din codrii Vlăsiei. Până să ajungi la apa Cociovaliştei - al cărei nume e dat de plaurul pe care, mai demult, locuitorii îl foloseau în loc de plută, să treacă apa de la un mal la altul; „cocioc” înseamnă „plaur” - opreşti la brutărie să cumperi o pâine. Pâine rotundă, semialbă şi cu un gust tocmai potrivit să-l asociezi cu cel al cărnii preparate pe grătarul cu cărbuni, la umbra pădurii. Ori, dacă mergi la mănăstire şi-i zi de pomenire a morţilor, tot aici opreşti să cumperi colaci sau prescuri. Se ştie că la brutăria din Moara Vlasiei (Ilfov) poţi găsi pâinea pentru hrană sau pentru pomenire, după cum ai nevoie.
Te-ar putea interesa şi Reţeta zilei de miercuri. Pâine cu dovlecei şi verdeaţă
Reţeta zilei de luni. Pâine mănăstirească
Pâinea fragedă cu tărâţe, seminţe şi ulei se face, după reţeta brutăresei, astfel:
Ai trebuinţă de: un kg făină, 500 g tărâţe de grâu, o lingură cu sare, drojdie cât o nucă, susan, mac, migdale, 300 ml apă sau borş, 150 ml ulei.
Află cum se prepară de pe ANTENA SATELOR