Reţeta zilei de vineri: Tocană mănăstirească

Când, prin 1918, vizita Mănăstirea Răteşti, Nicolae Iorga admira căsuţele-chilii ale celor 60 de măicuţe, scriind că, în locul acesta, se simte „ca ântr-o staţie de aer”: oaspeţii se vedeau mai mult decât surorile, iar unele locuinţe îi păreau nişte vile în stil nou. Dacă astăzi istoricul ar ajunge la măînăstirea ascunsă între dealurile buzpiene, s-ar întrista văzând-o în starea de-acum, după alunecările de teren din ultimii ani. Biserica veche, pictată de Nicolae Teodorescu şi de nepotul său, marele Gheorghe Tăttărescu, necesită serioase intervenţii de consolidare şi restaurare. Sunt însă câteva repere la Răteşti care au rămas ca-n vremea lui Iorga. Între ele şi reţetarul măicuţelor. Cu ani în urmă de la Maica Domitiana, aflam reţeta Tocanei mănăstireşti.
Ai trebuinţă de: 4 dovlecei, 4 cepe, 4 morcovi, 4 ardei, 4 roşii (cum 4 sunt evangheliştii), o legătură de mărar, o legătură de pătrunhel verde; facultativ: untdelemn (pentru prăjit).
Citeşte reţeta mai departe pe ANTENA SATELOR