Sandviș cu chiftele: mâncarea imigranților italieni din America

Sandvișul cu chiftele este astăzi unul dintre cele mai populare preparte de street food din Statele Unite.

Sandvișul cu chiftele (Meatball sandwich) a fost inventat la începutul secolului al XX-lea, în SUA, de către imigranții italieni sosiți în număr mare pe continentul american. Aceștia au combinat câteva dintre ingredientele preferate din bucătăria tradițională italiană: sosul de roșii, brânza mozzarella (sau provolone) și pâinea ciabatta.

sandviș chiftele shutterstock 1786610408 jpg

Sandvișul cu chiftele, un preparat popular în SUA FOTO Shutterstock

Iată cum pregătești deliciosul sandviș.

Ingrediente

600 g carne tocată (porc și vită)

1 ceapă

1 ou

1 lingură pătrunjel tocat

2 căței de usturoi

2 linguri pesmet

100 ml lapte

sare

piper

ulei, pentru prăjit

Pentru sos:

1 ceapă

1 conservă roșii în bulion (400 g)

2 căței de usturoi

1 lingură ulei de măsline

½ linguriță busuioc uscat

sare

piper

Pentru servit:

4 ciabatta

100 g mozzarella felii

pătrunjel tocat

Citește și Sandviș cu pui crispy, făcut de la zero. Mai bun ca la fast-food

Torni laptele peste pesmet, într-un castronel, și lași departe 10 minute.

Cureți și speli toate legumele, tai mărunt ceapa și pătrunjelul verde, iar usturoiul îl zdrobești în presa specială pentru usturoi. Într-un bol, pui carnea tocată, ceapa mărunțită, usturoiul zdrobit, pătrunjelul tocat, pesmetul și oul. Asezonezi cu sare și piper, după gust și amesteci până ce compoziția e omogenă.

Încingi uleiul într-o tigaie antiaderentă. Cu palmele umezite, formezi chifteluțe rotunde, le prăjești în ulei încins până sunt rumenite și le scoți pe șervețele de hârtie, pentru a absorbi surplusul de grăsime.

Pentru sos, tai ceapa mărunt și o călești în ulei, câteva minute, până devine sticloasă. Adaugi usturoiul zdrobit, roșiile în bulion tăiate mărunt, busuiocul și condimentezi cu sare și piper, după gust. Torni 100 ml de apă și lași să fiarbă la foc mediu până ce sosul s-a îngroșat și dai la răcorit.

Preîncălzești cuptorul la 200 °C. Tai ciabatta în jumătate și pui 2-3 linguri de sos pe fiecare dintre ele. Adaugi 4-5 chifteluțe și pui două felii de mozzarella. Așezi sendvișurile într-o tavă și le dai la cuptor 5-6 minute, până ce se topește ușor brânza. Presari pătrunjel proaspăt tocat și le servești imediat.