Sarmale din piept de gâscă în foi de ștevie: delicatesa pe care trebuie s-o încerci de Paște

Chiar dacă obișnuim să le mâncăm de Crăciun, sarmalele sunt prezente în multe zone din țară și pe masa de Paște. Profitând de bogăția de verdețuri de primăvară, le putem pregăti în diverse variante, mai light, dar la fel de gustoase.

sarmale stevie shutterstock 386694760 jpg

Sarmalele în foi de ștevie, cu smântână, o delicatesă de Paște FOTO Shutterstock

Cea mai veche reţetă de sarmale din România datează de la sfârşitul secolului al XVI-lea. Conţin carne de vită, grăsime de porc şi ghimbir. Rețeta a fost publicată în „Cărticica meseriei de bucătar sau cartea de bucate de la Cluj din 1693“.

În România există o mare diversitate, atât în ceea ce privește umplutură, cât și învelișul: astfel, avem sarmale din porc, vită, amestec între cele două, gâscă, pește, găină, orez, legume etc. Totodată, există în unele zone România sarmale în foi de zmeură, de tei sau de alun.

Îți propunem o variantă delicioasă cu foi de ștevie și carne de gâscă.

Ingrediente

32-35 foi mai mari de ștevie (poți folosi și frunze de viță de vie)

600 g piept de gâscă, fără piele și os

50 g orez

1 ceapă

1 ou

1 lingură ulei

 sare

piper

2-3 crenguțe leuștean verde

2-3 crenguțe mărar

1 pahar borș

Dai carnea prin mașina de tocat. Cureți ceapa și o tai mărunt, apoi o pui la călit în ulei, 2 minute, până devine transparentă. Adaugi orezul spălat, torni puțină apă și sotezi încă 5 minute, până ce orezul absoarbe tot lichidul. Lași la răcit, apoi adaugi peste carnea tocată. Pui oul, sare şi piper, după gust, și omogenizezi compoziţia. Dai la frigider.

Speli foile de ștevie, le tai codița și le opărești 30 de secunde în apă clocotită cu sare, apoi le lași la scurs.

Pui câte o lingură din amestecul de carne în mijlocul fiecărei foi de ștevie şi formezi sarmalele. Continui până ce termini carnea.

Aranjezi sarmalele într-o cratiță, pui printre ele crenguțele de mărar și de leuștean, apoi torni apă până le acoperi. Fierbi la foc mediu o oră. Adaugi borșul și mai ții pe foc încă 30 de minute. Servești sarmalele calde, cu smântână și ardei iute.