Șuberek ca la Mangalia. Cum se fac plăcintele tătărești cu carne sau brânză

suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg

Fie că îl mănânci pe plajă, fie că e micul dejun după o noapte albă, șuberekul este gustul autentic al vacanțelor la Marea Neagră. Acest preparat tradițional tătăresc este, de fapt, o plăcintă prăjită, umplută de obicei cu carne (dar și cu brânză) și se mănâncă fierbinte, alături de un pahar de bragă sau de ayran.

Aluatul nu este dospit, iar secretul pentru a obține șuberek crocant după prăjire este să întinzi foile cât mai subțiri. De asemenea, umplura de carne nu se prăjește înainte și nici nu se „leagă“ cu ou.

Iată cum prepari acasă deliciosul șuberek.

Ingrediente  

Pentru aluat:

500 g făină

1 linguriță sare

1 vârf de cuțit de zahăr

2 linguri ulei

250 ml apă fierbinte

Pentru umplutura de carne:

400 g carne tocată (vită sau amestec vită și oaie)

2 cepe medii

2-3 fire mentă

sare

piper

½ linguriță fulgi de ardei iute, opțional

Pentru umplutura de brânză:

300 g telemea veche de oi

1 ou

ulei pentru prăjit

Pentru umplutura de carne, tai mărunt cepele și menta. Amesteci carnea cu ceapa, menta, sare și piper, după gust. Dacă dorești să fie picantă, adaugi fulgi de ardei iute. Lași amestecul la frigider cât faci aluatul, ca să se întrepătrundă aromele.

Pentru aluat, pui ingredientele uscate într-un castron, adaugi uleiul și începi să torni apa. Amesteci, apoi frămânți până ce aluatul devine foarte elastic și nelipicios. Poți efectua aceste operații și cu un mixer planetar, folosind cârligul pentru aluat. Transferi aluatul într-un bol curat, uns cu puțin ulei, îl acoperi cu folie alimentară și îl ții la temperatura camerei 30-40 de minute.

Pentru umplutura de brânză, dai telemeaua prin răzătoarea mare și o amesteci cu oul. Împarți aluatul în 12-14 bile egale și întinzi foi rotunde, foarte subțiri, pe masa presărată cu făină.

Pui pe fiecare foaie din umplutura de carne sau de brânză, îndoi și sigilezi marginile, presând cu o furculiță. Prăjești plăcintele în ulei încins, pe ambele părți, până ce devin aurii și crocante. Le scoți pe prosoape de hârtie, pentru a absorbi surplusul de grăsime și le servești fierbinți.

FOTO Shutterstock