Tartă cu mere, reţetă franţuzească

Tartă cu mere, reţetă franţuzească jpeg

Adori merele şi, acum că a venit toamna şi sunt pe toate tarabele, nu ştii cum să le mai găteşti? Îţi propunem această reţetă franţuzească de tartă cu mere.

Tartă cu mere, reţetă franţuzească

Ingrediente

  • 1 foaie aluat de patiserie, dezgheţat
  • 1,5 kg mere (de preferat mai dulci)
  • 3 linguri apă
  • 100 g zahăr 
  • 3 linguri de unt nesărat
  • îngheţată de vanilie, pentru servire

Mod de preparare

Folosind o formă pentru tort de 23 cm, tăiaţi un cerc din aluatul de patiseri. Cu ajutorul unei furculiţe, înţepaţi aluatul peste tot pentru a nu se umfla şi puneţi deoparte.

Cojiţi şi tăiaţi merele în sferturi, folosind o lingură pentru a îndepărta miezul şi seminţele.

Preîncălziţi cuptorul la 190° C.

Într-o cratiţă mare la foc mediu, distribuiţi apa şi zahărul în mod uniform şi gătiţi până devine maro deschis, amestecând pentru a ajuta la topire, 5-7 minute. Adăugaţi untul, amestecând constant până când culoarea este un maro deschis cremos. 

Adăugaţi merele, amestecând până când sunt acoperite într-un strat gros de caramel. Gătiti aproximativ 15-20 de minute, întorcând merele în mod constant, astfel încât să se scalde în caramel. 

Luaţi de pe foc când caramelul s-a redus şi rămâne puţin pe fundul tigăii. Aveţi grijă să nu ardeţi caramelul, gustând din când în când pentru a vă asigura că nu e amar.

Aranjaţi feliile de mere în cercuri concentrice pe partea de jos a formei pentru tort. 

Aşezaţi strâns merele unul peste altul, apoi turnaţi caramelul rămas peste partea de sus.

Burger cu vinete şi hummus

Aşezaţi aluatul de patiserie în formă de cerc, deasupra. Împingeţi marginile aluatului în părţile laterale ale tigaiei (cu lingura sau spatula).

Coaceţi timp de 45-50 de minute, până când aluatul este maro şi ferm. Se răceşte aproximativ 1 oră, apoi se întoarce invers pe o farfurie.

Feliaţi şi serviţi cu îngheţată de vanilie. Poftă bună!

Supă de cartofi copţi

Sursa