Vinete umplute turceşti (Karniyarik)

1 shutterstock 1492301963 jpg jpeg

Karniyarik este unul dintre cele mai iubite preparate tradiţionale turceşti, iar numele acestul fel de mâncare se traduce „burtă spintecată“, deoarece vinetele sunt spintecate pentru a face loc umpluturii. Este popular în special în regiunea Anatolia, dar se face în toată Turcia şi se crede că este un preparat cu o vechime de peste o mie de ani.

Ingrediente

600 g carne de vită, tocată

4 vinete

3 linguri ulei de măsline

1 linguriţă coriandru măcinat

1 linguriţă zahăr

½ linguriţă pudră de usturoi

½ linguriţă boia iute, opţional

½ linguriţă mentă uscată, opţional

½ linguriţă oregano uscat

4 roşii

2 cepe

1 ardei gras verde

300 ml suc de roşii

3-4 căţei de usturoi

sare

piper

Speli vinetele şi le fierbi întregi, 8-10 minute, în apă clocotită cu sare, apoi le despici, pe lung, şi le scobeşti parţial miezul. Dai deoparte.

Într-un vas, încingi uleiul şi sotezi cepele tăiate mărunt şi ardeiul făcut cubuleţe, 4-5 minute, la foc mediu. Adaugi carnea tocată, laşi la fiert 10 minute, pui 2 roşii date prin răzătoare şi condimentezi cu sare, piper, zahăr, oregano, coriandru măcinat, pudră de usturoi şi, dacă doreşti, cu mentă uscată şi boia iute. Mai fierbi până scade toată zeama şi laşi la răcorit.

Cu această compoziţie, umpli vinetele, pe care le pui într-un vas cu pereţi înalţi. Aşezi pe fiecare vânătă 2-3 felii de roşii, torni în tavă sucul de roşii amestecat cu usturoiul zdrobit, acoperi vasul cu un capac sau cu folie de aluminiu şi-l dai la cuptor, la 180 °C, 30 de minute. Îndepărtezi capacul sau folia, mai potriveşti gustul de sare şi ţii vinetele la cuptor încă 15-20 de minute. Le decorezi cu verdeaţa preferată şi le serveşti calde, cu iaurt.

FOTO Shutterstock