Fie că preferaţi prospeţimea fructelor sau bogăţia ciocolatei, un desert este întotdeauna bine-venit. Maestrul cofetar Alina Stroe, de la Tort Design, din Săftica, propune pentru cititoarele „Click! Poftă bună!“ o reţetă desăvârşită pentru momentele dulci din viaţa voastră.

  • Pregătire:20 min
  • Porții:2 torturi
  • Gătire:2 h şi 40 min
  • Timp total:3 h
  • Categorie:tort, mousse
Ingrediente
Pentru foi
● 9 ouă
● 220 g zahăr
● 210 g făină
 
Pentru crema diplomat
● 625 ml lapte
● 5 ouă
● 250 g zahăr
● 1 kg frişcă
● 36 g gelatină foi
 
Pentru mousse-ul de zmeură
● 500 g zmeură congelată
● 295 g zahăr
● 20 g gelatină foi
● 4 albuşuri
● 1 kg frişcă
● 100 g gem de zmeură
● 50 g zmeură proaspătă
 
Pentru decor
● frişcă
● fructe proaspete
● ciocolată
Mod de preparare
Pentru foi, mixezi ouăle cu zahărul până îşi triplează volumul. Cu o spatulă încorporezi făina, puţin câte puţin, pentru a evita formarea cocoloaşelor. Torni compoziţia într-un strat subţire, în două tăvi tapetate cu hârtie de copt şi coci şase minute, la 200 ºC. Laşi la răcit, apoi tai pătrate sau cercuri de aceeaşi dimensiune.
 
Pentru crema diplomat, laşi gelatina la înmuiat în apă rece 20 de minute. Fierbi laptele cu zahărul şi îl torni încet peste ouă, amestecând încontinuu. Pui cratiţa pe foc şi fierbi până ce compoziţia capătă consistenţa unui griş subţire, având grijă să nu se lipească. Dai la o parte şi adaugi gelatina stoarsă. Laşi să se răcorească şi încorporezi frişca. 
 
Pentru mousse-ul de zmeură, fierbi zmeura cu 125 g de zahăr. O pasezi într-un blender, o dai prin sită ca să elimini seminţele, apoi o laşi să se răcorească. Adaugi în piureul de zmeură gelatina înmuiată în prealabil şi stoarsă bine.
 
Într-un vas pui 170 g de zahăr şi torni apă doar cât să-l acopere. Fierbi până obţii un sirop. Baţi albuşurile cu mixerul, turnând în fir subţire siropul de zahăr, până obţii o bezea lucioasă. Amesteci bezeaua cu piureul de zmeură şi cu frişca.
 
Într-un cadru pătrat de inox (sau într-o formă de tort rotundă, cu pereţii detaşabili), pui o foaie de blat, o ungi cu gem de zmeură, torni crema diplomat. Pui încă o foaie unsă cu gem de zmeură, torni mousse-ul de zmeură în care inserezi din loc în loc zmeură proaspătă. Dai la congelator peste noapte. 
 
Scoţi tortul din formă şi îl ornezi cu un strat de frişcă, cu fructe proaspete şi cu diverse forme de ciocolată.
Loading...