Un deliciu cu o veche istorie, îngheţata a fost servită pentru prima dată pe teritoriul românesc la curtea lui Constantin Brâncoveanu. Domnitorul avea, la gheţăria palatului, un slujbaş care se îngrijea să nu lipsească cremele îngheţate dintre bunătăţile ospeţelor. Astăzi, orice gospodină poate pregăti un desert domnesc pentru invitaţii ei.
 
Ingrediente
  • 200 g cireşe fără sâmburi 
  • 500 ml smântână pentru frişcă
  • 1½ păstaie vanilie fără seminţe
  • 50 g fulgi de ciocolată neagră
  • 500 ml lapte
  • 8 gălbenuşuri
  • 50 g zahăr pudră
  • 300 g zahăr
  • 12 bezele
Mixezi smântâna bine răcită şi, când este destul de tare, adaugi zahărul pudră, o jumătate de păstaie de vanilie şi mixezi la viteză mică până se încorporează. Dai la rece.
 
Pui laptele la fiert cu păstaia de vanilie rămasă. Baţi gălbenuşurile cu zahărul până se albesc şi devin cremoase. Torni laptele fierbinte, puţin câte puţin, apoi aşezi din nou pe foc mic, continuând să amesteci până se îngroaşă. După ce o răceşti, o torni în fir subţire peste frişca bătută. 
 
Păstrezi jumătate din bezele, restul le tai bucăţele şi le adaugi împreună cu ciocolata în compoziţia de îngheţată.
 
Într-o tavă cu fund detaşabil întinzi folie alimentară, răstorni jumătate din compoziţie şi aşezi un strat de cireşe. Pui şi cealaltă parte din amestec, ornezi cu cireşe şi cu bezelele  rămase.
 
Dai tortul la congelator până îngheaţă.
 
FOTO: Profimedia

 

Loading...