Considerată una dintre cele mai „neprietenoase“ plante din natură, urzica este, în schimb, un adevărat aliment-medicament. Creşte fără să fie semănată, în grădini, păduri sau chiar la marginea drumului, nu are nevoie de îngrijiri şi are numeroase întrebuinţări. În gastronomie, poate fi folosită în diverse preparate (supe, plăcinte, risotto, chifteluţe), iar în medicină pentru decocturi, tincturi şi cataplasme.

Extractul de urzici este folosit şi în multe produse cosmetice, de la şampoane la creme. În timpul Primului Război Mondial, germanii au făcut, pentru armata lor, uniforme din fibre de urzici.

Urzica proaspătă este bogată în acid formic, o substanţă iritantă are dă caracterul agresiv al perişorilor de pe frunze şi tulpini. Prin uscare sau fierbere, substanţele iritante sunt distruse, iar proprietatea de urzicare dispare, astfel că urzicile pot fi consumate doar după ce au fost preparate termic. 

Îţi prezentăm 3 reţete cu urzici delicioase pe care să ţi le notezi. 

 

 
 

Tort cu blat de urzici

Ingrediente pentru tortul cu blat de urzici 

Pentru blat 
 250 g făină
 250 g zahăr pudră 
 100 g piure de urzici, bine scurse 
 5 ouă
 1 praf de sare 
 4 linguri ulei
 coajă rasă de lămâie
Pentru cremă 
350 g smântână grasă 
 300 g mascarpone
 1 pliculeţ zahăr vanilat
150 g zahăr
 
 

Mod de preparare pentru tortul cu blat de urzici 

Separi albuşurile de gălbenuşuri. Mixezi spumă tare albuşurile cu praful de sare, apoi încorporezi zahărul în ploaie şi baţi continuu până obţii o bezea. Freci, ca la maioneză, gălbenuşurile cu uleiul. Adaugi în albuşuri o lingură de făină şi mixezi să se încorporeze, apoi una de gălbenuşuri şi mixezi bine după fiecare.
 
Procedezi astfel până termini ingredientele, apoi adaugi, de jos în sus, piureul de urzici şi coajă rasă de lămâie. Răstorni aluatul într-o tavă rotundă, tapetată şi cu pereţi detaşabili. O dai la cuptorul preîncălzit, la 180 ºC, până trece testul scobitorii. 2 Între timp, pregăteşti crema.
 
Baţi smântâna cu zahărul până devine frişcă, apoi adaugi mascarpone şi zahărul vanilat. Blatul răcit îl tai în 2 părţi egale. Ungi prima felie cu cremă, o aşezi pe a doua, apoi îmbraci tortul în crema rămasă şi îl decorezi după imaginaţie. Îl dai la rece înainte de a-l servi.
 

Chiftele de quinoa cu urzici

Ingrediente pentru chifteluţe de quinoa cu urzici 

 400 g quinoa fiartă şi scursă
 300 g urzici 
 2 ouă 
 2 fire ceapă verde 
 150 g brânză gouda
1 lingură făină 
 sare 
 piper
 

Mod de preparare: 

Alegi frunze tinere de urzici şi le speli sub jet de apă rece. Le opăreşti 7 minute în apă cu sare. Le scurgi, le laşi la răcit, apoi le toci grosier. 2Amesteci quinoa cu urzicile, ouăle bătute, brânza rasă, făina şi ceapa verde tăiată mărunt. Adaugi sare şi piper, după gust şi, cu mâinile umezite, formezi chifteluţe pe care le prăjeşti în ulei încins până devin aurii. 3Le scurgi pe şerveţele de hârtie şi le serveşti calde sau reci.
 

Quiche [tartă sărată] cu urzici şi somon

 

Ingrediente pentru tarta cu urzici şi somon 

Pentru aluat 
 250 g făină integrală
 125 g unt rece 
 1 ou 
 1 lingură apă rece 
 1 praf de sare
Pentru umplutură 
 200 g urzici
fierte şi scurse 
 4 ouă 
sare 
 250 ml
smântână lichidă 
 200 g somon afumat
1 legătură ceapă verde 
 piper
 

Mod de preparare 

 
Tai cubuleţe untul rece şi-l amesteci cu făina până capătă o consistenţă nisipoasă. Adaugi oul, apa şi sarea. Când aluatul s-a omogenizat, îl dai la frigider o oră. 2Întinzi o foaie din aluat şi o aşezi într-o formă rotundă de tartă, inclusiv pe pereţii formei.
 
Pentru umplutură, toci ceapa verde şi urzicile fierte, tai fâşii somonul afumat. Baţi ouăle cu sare şi piper, adaugi smântâna lichidă, legumele şi somonul. Omogenizezi compoziţia şi o torni în tava de tartă.
Dai tarta la cuptorul preîncălzit, la 180 ºC, 20 de minute.
 
Reduci temperatura la 160 ºC şi mai coci 30 de minute. Laşi quiche-ul la răcorit înainte de a-l porţiona.
Loading...