3 reţete de Crăciun cu carne de pui

1 3 retete de craciun cu carne de pui jpg jpeg

Carnea de porc este vedeta Sărbătorilor de iarnă, însă nu toţi obşinuiesc să o consume. În aceasta situaţie, puiul este salvare, iar varietatea de reţete pe care le poţi prepara vor face din masa de Crăciun una savuroasă.

 Iată trei reţete de Crăciun cu carne de pui ideale pentru masa festivă:

Tobă de pui

Aveţi nevoie de: 1,5 kg pui, 35g gelatină,  trei frunze de dafin, câteva boabe de piper, cinci căţei de usturoi, o lingură de sare.

Mod de preparare: Carnea se spală bine şi se curăţă de piele şi se pune la fiert într-o oală împreună cu foile de dafin, piperul, sarea şi gelatina. Carnea se va lăsa la foc mic aproximativ trei ore pe foc pentru a nu îşi pierde gelatina din proprietăţi, în tot acest timp, mai întoarceţi de două ori carnea din oală şi dacă apa scade, mai adăugaţi apă fierbinte. După ce carnea a fiert, scoateţi bucăţile de pui şi împreună cu zeama în care a fiert carnea, preparaţi zeama de tobă. Puneţi usturoiul pisat bine în zeamă, apoi strecuraţi şi dacă este cazul, mai adăugaţi sare. După ce s-a răcit carnea, rupeţi bucăţi medii şi o puneţi într-un recipient de carton, de forma cutiilor de carton în care găsiţi suc natural. Peste carnea pusă în recipient, adăugaţi zeama de tobă şi agitaţi bine pentru a vă asigura că a pătruns până la fund. Acoperiţi cutia cu un staniol şi lăsaţi la frigider pentru câteva ore, de preferat de dimineaţă până seara. După ce aţi scos preparatul de la frigider, tăiaţi cutia şi veţi găsi deja toba formată. Pentru a se păstra cât mai bine atunci când o puneţi la frigider, înveliţi-o în foie de copt.

Sarmale cu carne de pui

Aveţi nevoie de: piept de pui, 4 linguri orez, 4 cepe, 1 morcov, 1 ou, 1 legătură de mărar şi una de pătrunjel, sare, piper, pastă de roşii sau roşii proaspete şi foi de varză.

Mod de preparare: Se toacă pieptul de pui şi se pune alături de orez într-un vas. Se adaugă ceapa tocată fin, morcovul ras, oul, condimentele şi verdeaţa tocată fin. Se amestecă şi se formează sarmalele punând câte o lingură pe fiecare frunză, apoi se rulează. Sarmăluţele se aşează într-o cratiţă unsă bine cu ulei, apoi completăm cu apă fierbinte în care s-a pus pasta de roşii, 2 linguri de ulei, condimente pentru sarmale şi cimbru. Se dau la cuptor. Se servesc calde cu smântână şi mămăliguţă.

Ruladă de pui

Ai nevoie de: 500 g carne tocată de pui, 3 linguri pesmet fin, 2 ouă, 1 morcov, 1 ceapă mică, 2 ardei graşi, roşu şi portocaliu, 3 căţei de usturoi, 1 fir de ţelină, 2 linguri ulei, sare şi piper

Mod de preparare: Într-un vas, se amestecă pesmetul şi carnea de pui. În robot, se pun ceapa tăiată în patru, morcovul tăiat rondele, ardeii graşi fără seminţe, cotoare şi filamente, ţelina, cu tot cu frunze. Se mărunţesc bine toate legumele şi apoi se amestecă în carnea tocată şi usturoiul zdrobit. Se adaugă ouăle, se potriveşte de sare şi piper. Forma de copt se unge cu ulei, iar amestecul de carne se pune într-o folie de plastic umezită cu apă. Se pune compoziţia şi se rulează un pic pentru a-i da o formă. Apoi, se desface şi se aşază cu grijă în tavă. Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor pentru o oră. Apoi, se scoate folia şi se mai coace 15 minute (sau mai mult), până ce rulada se rumeneşte frumos. Se lasă să se răcorească în tavă şi apoi se taie şi se serveşte.

Sursa foto: pixabay.com

pixabay.com