Cartofi gratinaţi

1 cartogi jpg jpeg

Cartofi gratinaţi. Este o reţetă care nu necesită multe ingrediente şi este extrem de gustoasă. O poţi servi la cine festive drept garnitură, sau poţi să pregăteşti o salată alături şi să o serveşti ca fel principal.

Ingrediente:

800 g cartofi 3 linguri făină

100 g unt

500 ml lapte

2 crenguţe de cimbru

1 căţel usturoi

un praf nucşoară

150 g caşcaval

50 g  parmezan

sare

piper

Topeşte untul complet şi adaugă făina, pentru a obţine sosul bechamel. Amestecă energic odată adăugată făina şi lasă cratiţa la foc mediu pentru un minut.

Adaugă laptele cât mai rece treptat şi omogenizează bine compoziţia. Potriveşte de sare şi piper, adaugă apoi nucşoară, cimbrul şi usturoiul întreg.

Lasă sosul bechamel la fiert până ce se îngroaşă. Scoate usturoiul şi cimbrul la final. Taie cartofii felii de 0.5 cm grosime şi aşază jumătate din ei uniform într-o tavă unsă cu unt.

Deasupra cartofilor întinde jumătate din sosul bechamel, iar peste aşază un alt strat de cartofi. Toarnă restul de sos bechamel, acoperă tavă cu folie de aluminiu sau hârtie de copt şi dă-o la cuptor pentru 45-50 de minute, la 180 grade.

După ce cartofii s-au pătruns (te asiguri cu o furculiţa), rade caşcaval din belşug deasupra preparatului şi, opţional, pentru un plus de aromă, parmezanul.

Da tava de cartofi gratinaţi din nou la cuptor pentru minim 10 minute la foc iute, sau până când se formează o crustă aurie deasupra preparatului.