Ciorbă de burtă, un deliciu cu legume

14874501   polish tripe soup ("flaki") jpeg

Sunt zile în care nu mai ştii ce să găteşti, ca să fie şi bun, şi ceva nou, şi pe placul tuturor. Pentru că timpul tău este preţios, îţi venim în ajutor cu o reţetă de ciorbă de burtă.

Ingrediente

5-6 oase de vacă 2 ½ kg burtă prefiartă oţet 1 ceapă 4-5 morcovi 1 păstârnac 1 ţelină ulei 1 lingură bulion 3 gălbenuşuri 400 g smântână piper 2 gogoşari muraţi 10 căţei usturoi pătrunjel, opţional

Preparare

Speli oasele de vacă şi le dai într-un clocot. Le fierbi în oala sub presiune o oră. Le scoţi şi păstrezi zeama într-o oală mare. Laşi burta în apă cu puţin oţet, 1-2 ore. O dai în clocot şi o speli bine. O fierbi 30 de minute în oala sub presiune alături de legumele tăiate bucăţi mari, cu excepţia unui morcov şi a unei cepe. Când burta este fiartă, strecori zeama şi o răstorni peste cea de oase. Păstrezi doar burta pe care o tai fâşii după răcire, o bucată de ţelină şi alta de morcov, pe care le pasezi.

Razi morcovul rămas şi ceapa, le căleşti în ulei şi le adaugi peste zeamă, alături de burtă şi de legumele pasate. Le fierbi 40 de minute, apoi adaugi bulionul, gălbenuşurile bătute cu smântâna şi condimentezi cu piper. Stingi focul şi mai rămâne să pui usturoiul pisat, gogoşarii fâşii, 3 linguri de oţet şi pătrunjel, dacă doreşti.

Foto: 123rf