Coroniţă umplută cu brânză şi nuci, reţetă pentru masa de Paşti

Easter wreath + stepsEaster braided wreath jpeg

Dincolo de gustul divin, acest colac special este foarte potrivit şi pentru coşul cu merinde pe care îl iei la biserică pentru sfinţit.

Coroniţă de Paşte - Ingrediente

Pentru aluat

800 g făină 30 g drojdie proaspătă 150 g unt 3 ouă 100 g zahăr 1 plic zahăr vanilinat 250 ml lapte 250 g iaurt 1 praf de sare 1 gălbenuş, pentru uns

Pentru umplutura de brânză

300 g brânză de vaci, scursă bine

3 linguri zahăr pudră

2 linguri făină

2 linguri pesmet

2 gălbenuşuri

2 linguri smântână

esenţă de rom, după gust

100 ml lapte

Pentru umplutura de nuci

200 g nuci măcinate

100 g zahăr

1 plic zahăr vanilinat

2 linguriţe pesmet

Pentru umplutura de fructe

150 g caise uscate

zahăr pudră, pentru decor

Coroniţă de Paşte - Mod de preparare

Pasul 1

Pentru maia, amesteci laptele cald cu drojdia şi cu o lingură de zahăr. Acoperi vasul şi-l laşi deoparte, la loc cald, 15 minute. Separat, topeşti untul şi-l amesteci cu iaurtul, sarea, 400 g de făină, zahărul vanilinat şi ouăle bătute, în prealabil, cu zahărul. La final, adaugi maiaua. Treptat, încorporezi restul de făină şi frămânţi până când aluatul se desprinde de pe pereţii vasului şi începe să facă bule. Îl laşi deoparte 30 de minute, la loc cald, acoperit cu un prosop.

image

Pasul 2

Pentru umplutură, freci zahărul cu brânza scursă, încorporezi gălbenuşurile, făina, smântâna, pesmetul şi esenţă de rom. Laşi deoparte. Pentru umplutura de nuci, pui laptele pe foc mic, presari zahărul, amesteci până se topeşte şi pui nucile. Când se răceşte, adaugi pesmetul şi zahărul vanilinat. Tai mărunt fructele.

image

Pasul 3

Când aluatul şi-a dublat volumul, iar la atingere rămâne o adâncitură, înseamnă că este bine crescut. Presari făină pe masă, îl mai frămânţi puţin şi îl întinzi într-o foaie dreptunghiulară pe care o tai în trei felii egale.

image

Pasul 4

Aşezi pe fiecare felie în parte câte o umplutură, le lipeşti marginile, apoi le împleteşti. Aşezi coroniţa într-o formă tapetată, o ungi cu gălbenuşul bătut şi o dai la cuptorul încins până trece testul scobitorii. Pudrezi şi o decorezi după imaginaţie.

image